Vijesti / Novosti

Duvnjak uputio u Dom naroda FBiH izmjene Zakona o plaćama, traži ukidanje "bijelog hljeba"

Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zatražio je ukidanje "bijelog hljeba" delegatima po isteku mandata, saznaje Faktor u Domu naroda FBiH, a što nam je potvrdio i sam Duvnjak.

Objavljeno: 19.02.2021. u 13:04

Delegat Duvnjak (SDA) je u Dom naroda FBiH kao ovlašteni predlagač uputio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka fukcije.

Nije ovo nikakav populizam

Podsjećanja radi, delegati koji po isteku mandata dokumentacijom dokažu da se ne mogu vratiti na svoje staro radno mjesto ili ne ispunjavaju uvjete za penziju, imaju pravo na "bijeli hljeb" u narednih godinu dana. A mjesečna plaća je u iznosu koji su imali u toku mandata, a ona je od 2.000 do 4.000 KM.

- Nisam želio da to ode u javnost, ali eto saznali ste. Nije ovo nikakav populizam odmah da se razumijemo. Prijedlog izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine je stavljen u proceduru. Upućen je na protokol Doma naroda Parlamenta FBiH od mene kao ovlaštenog predlagača prije nekoliko dana. Koliko ja znam, neophodno je da sada Kabinet predsjedavajućeg uputi ovaj zakon na mišljenje Vladi FBiH. Po dobijanju vladinog mišljenja onda se vraća u Dom naroda i nakon toga na prijedlog predsjedavajućeg Kolegij donosi odluku na kojoj od narednih sjednica u narednih dva, tri, pet mjeseci, ćemo ga uvrstiti u dnevni red - objašnjava nam Duvnjak.

Naglašava da on izmjenama traži ukidanje "bijelog hljeba".

"Bijeli hljeb" je primanje funkcionerske plaće 12 mjeseci

- Suština je brisanje člana 11 kojim se ukida pravo na bijeli hljeb nakon završetka mandata. Možda će biti onih koji će podržati potpuno ukidanje. Možda će parlamentarci uložiti amandman na moj zakon pa neće dati ukidanje, već reduciranje. Ali u svakom slučaju ili ga totalno ukinuti, ili ga znatno reducirati. Danas taj bijeli hljeb iznosi 12 plata funkcionerskih nakon mandata. To je 12 puta 2.000, 3.000 ili 4.000 KM, zavisno koliko je ko imao. Smatram da ga treba totalno ukinuti! U zemlji u kojoj je veliki broj nezaposlenih građana, gdje su prosječne plate zaposlenih relativno niske, većina penzionera prima minimalne penzije, još uvijek ima radnika sa neuvezanim radnim stažom i mladih u četvrtoj deceniji života bez dana radnog staža, nije politički odgovorno da zvaničnici imaju ovu vrstu, obim i dužinu trajanja materijalnih prava nakon okončanja mandata - naglašava Duvnjak i dodaje:

- Ako ne bude raspoloženje za ukidanje, može biti prijedlog da se smanji na tri ili šest mjeseci i da nije iznos cijele plaće, već polovina. I to su neke solucije, ali sačekat ćemo dan rasprave.

FAKTOR