Senzibilitet Kaknja prema Srebrenici svake godine dokazuje učešće mnogobrojnih Kakanjaca na Maršu mira i biciklističkom maratonu Bihać-Srebrenica, čije sudjelovanje finansijski pomaže Općina Kakanj. Također, postavljanjem Cvijeta Srebrenice na kružnom toku u blizini Policijske stanice Kakanj je poslao snažnu poruku saosjećanja sa Srebrenicom. Pored toga, svakog 11. jula Kakanjci se u masovnom broju odazivaju tradicionalnoj šetnji za Srebrenicu kroz gradsku jezgru, te na taj način šalju simboličnu poruku da se genocid u Srebrenici ne smije i neće zaboraviti. Uz biciklisitičku stazu izrađen je mural pod nazivom “Don’t forget Srebrenica” kao još jedan svjedok snažne veze Kaknja i Srebrenice, koja datira još iz perioda agresije na BiH, kada je veliki broj izbjeglih iz Srebrenice i Podrinja pronašao svoje utočište u našoj općini.

Općina Kakanj svake godine izdvaja finansijska sredstva za podršku rada Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. U Budžetu Općine Kakanj za 2020. godinu navedena stavka iznosi 10.000 KM. Budući da Općina Kakanj prepoznaje značaj ulaganja u obrazovanje kroz stipendiranje učenika i studenata, u ovogodišnjem Budžetu planiran je iznos od 5.500 KM za stipendiranje učenika i studenata iz Srebrenice.

Podsjetimo, općinski načelnik Aldin Šljivo potpisao je Memorandum o razumijevanju između Općine Kakanj i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari
Ovim memorandumom Općina Kakanj je iskazala spremnost na saradnju u cilju podrške radu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari u kojem se nalazi spomen-obilježje i mezarje žrtava genocida iz 1995. godine.