Nakon polaganja cvijeća, članovi SDA Ilijaš posjetili su Spomen-sobu koja se nalazi u bivšoj fabrici akumulatora i prisustvovali projekciji dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Delegacija OO SDA Ilijaš susrela se sa Alijom Tabakovićem zajedničkim kandidatom za načelnika Općine Srebrenica ispred probosanskih političkih stranaka u Srebrenici.

Alija Tabaković istakao je da je po ko zna koji put, Općina Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem ali i rukovodstvo SDA Ilijaš, pokazali da Bošnjaci u Srebrenici imaju sagovornike i podršku.

„Općinska organizacija SDA Ilijaš je jedna od rijetkih organizacija koje su posjetile Srebrenicu, u ovakvom sastavu i na dostojanstven način. Drago nam je da smo razmijenili naša iskustva, da ste se upoznali sa ljudima koji žive i rade na ovim prostorima. Ono što je najbitnije za Srebrenicu jeste da smo postigli Bošnjačko jedinstvo, koje treba ostati bez obzir na ishod izbora. Bitno je da tražimo zajednički imenilac za opstanak našeg naroda u Srebrenici. Danas u Srebrenici je 72% bošnjačke djece u školi i vrtiću. To je ono zbog čega se vrijedi boriti. I sam imam troje djece koja pohađaju ovdje školu. Želim biti dio ekipe koji vidi sebe i svoju djecu u Srebrenici i vjeruje u budućnost ovog grada. Pri tome, držati do dostojanstva žrtava i da pokažemo da njihova borba nije uzaludna. Ukoliko napustimo Srebrenicu i dignemo ruke, i kažemo da Srebrneica nije naš problem, onda je uzaludna borba i žrtva naših šehida. Ovo je naš usud. Svako od nas je mogao izabrati život u drugim sredinama ali mi smo se odlučili za život u Srebrenici i borit ćemo se za to“, kazao je Tabaković.

Mahir Dević, potpredsjednik KO SDA Sarajevo i šef Kluba SDA u Skupštini KS istakao je da će rukovodstvo OO SDA Ilijaš učiniti sve što bude moglo da pomogne Aliji Tabakoviću zajedničkom kandidatu za načelnika općine Srebrenica.

„Na narednim izborima, Bošnjaci u Srebrenici se moraju vratiti na pozicije koje im pripadaju. Njima je ovdje život izuzetno težak. Sretan sam da su nas u Srebrenici dočekali mladi ljudi, ljudi koji odgajaju nove generacije, koje podučavaju šta se desilo u BiH. Kulminacija zla koje se desilo u BiH se ogleda u počinjenom genocidu u Srebrenici. Pozivam vas sve na odgovornost, na zajedničku podršku kandidatu za načelnika i njegovoj ekipi. Nadam se da ćemo ako Bog da, u novembru doći u Srebrenicu u nekom drugom raspoloženju, da čestitamo Aliji Tabakoviću“, istakao je Dević.

Članovi OO SDA Ilijaš posjetili su i udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS), domaću, nevladinu humanitarnu organizaciju osnovanu 1999. godine sa ciljem pružanja  pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna.

Alma Omerović, predsjednica OO Žene SDA Ilijaš, uručila je skromnu novčanu donaciju ovom Udruženju koju su prikupili članovi SDA Ilijaš. Također, članice OO Žene SDA Ilijaš, u saradnji sa Mirelom Hodžić, predsjednicom OO Žene SDA Srebrenica posjetile su nekoliko majki koje same žive u Srebrenici. Prilikom posjete uručile su bajramluke i razgovarale sa majkama o životu u Srebrenici.