Član Predsjedništva SDA, i kandidat Kantonalne organizacije te stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo, Aljoša Čampara, rekao je da SDA „s punim pravom očekuje uvjerljivu pobjedu u Sarajevu“ i da svoj optimizam gradi na realnim činjenicama.

Na pitanje s čime Kantonalna organizacija SDA Sarajeva izlazi pred birače, Aljoša Čampara je rekao da izlazi sa zavidnim političkim kapitalom “jer je Kanton Sarajevo pod vlašću SDA definitivno postao najpotentniji dio BiH”.

„Kanton Sarajevo je ekonomski najpotentnije administrativno područje Bosne i Hercegovine. Ovaj kanton puni budžete svih nivoa vlasti više nego cijela Republika Srpska. To su nesporni i podaci Uprave za indirektno oporezivanje: Kanton Sarajevo je u 2016. godini uplatio za milijardu KM više nego cijela Republika Srpska, a taj odnos je nastavljen i u 2017. a pogotovo 2018. godini”, rekao je Čampara, naglašavajući činjenicu da je startna osnova Sarajeva, zbog ratnog razaranja, bila jako niska i da je cijela decenija nakon rata potrošena u saniranju štete nastale ratnim razaranjem.

Čampara je također kazao da Sarajevo bilježi najveću stopu rasta turističkih posjeta ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji, a istakao je dva značajna infrastrukturna projekta koji će doprinijeti još značnijem zamahu turizma u glavnom gradu BiH.

„Planina Bjelašnica dobila je modernu opremu i odgovarajuću infrastrukturu vrijednu 23 miliona KM, i danas se može svrstati u red najboljih ski-centara u regiji. Izgradili smo Trebevičku žičaru a planiramo izgraditi i žičaru od Hrasnice do Bjelašnice“, kazao je Čampara insistirajući na činjenici da je Sarajevo otvoren grad koji privlači turiste, investitore ali i strane studente.

„U Sarajevu ima više stranih studenata nego na Banjalučkom univerzitetu domaćih“, poentirao je Čampara koji smatra da građani Sarajeva te rezultate „vide golim okom“ i da znaju kako najveće zasluge za ovaj uspjeh pripadaju SDA.