Državni organi Republike Srbije kriju i štite od procesuranja čitav niz osumnjičenih izvršilaca genocida, među kojima su i dva izuzetno visoka vojna zvaničnika u hijerarhiji VRS: pukovnik Radoslav Janković, oficir u Glavnom štabu VRS-a, i potpukovnik Svetozar Kosorić, načelnik Odjeljenja za obavještajne poslove Drinskog korpusa VRS-a.
 
Kosorić i Janković, protiv kojih je pred Sudom BiH podignuta optužnica za genocid u Srebrenici, u prvostepenoj presudi generalu Ratku Mladiću navedeni su, uz Mladića, Karadžića i ostale, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata vezanog za Srebrenicu, a jedini još uvijek nisu proceusirani, isključivo zbog toga što ih državni organi Srbije štite i kriju.
 
Podsjećamo da se, prema informacijama pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, najmanje 9 optuženih za genocid u Srebrenici kriju u Srbiji. 
 
Vrhunac nehumanosti prema porodicama žrtava, i neiskrenog odnosa prema državi BiH, jeste da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestita 9. januar, praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i dan kada je počeo projekat koji je kulminirao genocidom u Srebrenici, dok istovremeno državni organi Srbije pod Vučićevom kontrolom kriju i štite vojne i političke funkcionere, koje međunarodni i bh. sudovi terete zbog učešća u genocidu.