"Zbog toga je Predsjedništvo na sjednci prošle sedmice zahtijevalo od Vijeća ministara da hitno bez ikakvih odlaganja dostavi nacrt budžeta u Predsjedništvo. Prema izjavama koje sam vidio iz medija očekujem da ove sedmice bude sjednica Vijeća ministara i da bude usvojen nacrt budžeta i da bude dostavljen Predsjedništvu, nakon toga će Predsjedništvo po hitnom postupku uraditi svoj dio posla i dostaviti prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje", istaknuo je Džaferović. 

Naveo je da budžet mora biti usvojen za ovu godinu, te da je to u interesu svih. 

"Izbori trebaju biti održani, onako kako je to odredila Centralna izborna komisija i sredstva moraju biti osigurana. Svako onaj koji bude stajao na putu realizacije ovoga, morat će snositi odgovornost", kazao je Džaferović. 

Pitali smo ga, ko u ovom trenutku stoji na putu realizacije usvajanja proračuna. 

"Prijedlog iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije došao do Vijeća ministara, bar do ove prošle sjednice Predsjedništva, a nadam se da će biti dostavljen i da će biti podržan", odgovorio je Džaferović. 

Govoreći o izborima u Mostaru i tačnosti onoga što je dogovoreno u zgradi Delegacije Evropske unije, kazao je da ne učestvuje u tim razgovovorima, ali da je informiran o toku tih razgovora, te da očekuje da se postigne jedno za sve prihvatljivo rješenje za grad Mostar, po kojem Mostar treba da bude jedinstven grad i u kojem će biti osigurana ravnopravnost svih naroda i građana koji tamo žive.

"U tome imaju veliku ulogu zvaničnici sa lokalnog, odnosno mostarskog nivo. Što se tiče nas i SDA koja učestvuje u tom procesu koji vodi naš predsjednik Bakir Izetbegović, mi ćemo podržati rješenja koja su na tragu ovoga o čemu sam govorio i s čime su saglasni ljudi iz SDA Mostar. Očekujem da se postigne dogovor, usvoje odgovarajuća rješenja i održe izbori", naglasio je Džaferović. 

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH je komentirao ranije da sve što su dogovorili SDA i HDZ oko Mostara je "naopako", pitali smo ga kako komementariše taj stav. 

"Bilo koje rješenje da se postigne u toku dogovora između SDA i HDZ-a koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Međunarodne zajednice, naravno, biće ponuđeno svim drugim političkim strankama i sve što bude bilo urađeno mora biti urađeno na tragu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Prema tome, gospodin Komšić i sve druge političke stranke će biti u prilici da se izjasne kada to bude na neki način kao princip dogovoreno. Naravno, tražit će se jedna šira koalicija da bi se to sve realiziralo, tako da ja jedino tako mogu komentirati i izjavu kolege Komšića", kazao je. 

U javnosti se pojavio dokument s rješenjem za Mostar...

"Ja se nadam da će biti to finalizirano. Ne mogu ovom prilikom govoriti o detaljima jer nisam uključen u te pregovore. Informiran sam da je malo toga što je ostalo da se dogovori. Mada, znate nikada ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", naveo je Džaferović. 

Na konstataciju voditelja emisije Dan uživo Zvonka Komšića, da vidimo da i sada koalicija SDA-HDZ-SNSD ne funkcionira, te da se uglavnom bave sami sobom i oštre poruke šalju međusobno. Građani se pitaju, hoćete li konačno početi raditi za njih. 

"Naravno. To je glavni posao. Mi smo izabrani da radimo u interesu građana, da rješavamo probleme, a ne da vodimo međusobne rasprave. Nažalost, ima ih i previše, al kažem nemojmo da generaliziramo. Mnogo puta do sada sam govorio da nikada neću napraviti ni jedan problem i nikada neću atmosferu zagrijavati u Bosni i Hercegovini bez potrebe, ali ću uvijek regirati na neke neprincipijelne stvari. Kažite mi primjer na kojem je SDA ili mi zvaničnici ili ja kao član Predsjedništava koji je izabran na prijedlog te stranke, kada smo mi potpaljivali atmosferu u Bosni i Hercegovini, osim što smo morali reagirati na one koji su uzburkavali političku scenu", rekao je Džaferović. 

Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda BiH, rekla je da Bošnjaci ne žele rješavanje migrantske krize, jer računaju na glasove migranata. Džaferović je dao svoj komentar.

"To je jedna izjava koja dolazi na talasu velikosrpske ideološke kuhinje. Pazite, ta kuhinja, kao i velikohrvatska kuhinja, one u svojim programima imaju zadatak da problematiziraju Bošnjake, odnosno da problematiziraju muslimane u Bosni i Hercegovini, da problematiziraju islam u BiH i da od toga prave radiklizam, ekstremizam, kako bi drugom svijetu predstavili Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu u svjetlu kakvo nije. Ne može to nikako proći, to je jedna glupa izjava koju je ona dala. Migrante koji idu migrantskom rutom i koji iz Evropske unije izlaze na zapadni Balkan, pa onda iz Srbije ulaze u BiH i idu rutom prema zapadnoj Evropi, sa čim SDA i Bošnjaci nemaju ništa, osim što imaju probleme, a područja gdje u većini živi srpski narod, SNSD-ove vlasti upućuju prema područjima gdje žive Bošnjaci. I onda optuživati nas, da mi hoćemo da mijenjamo sliku, pazite, pa evo neka ih zadrže tamo, pa neka glasaju za njih", zaključio je Džaferović.

N1