Genjac je u izjavi medijima kazao da su CIK-u dostavljene kandidatske liste za 66 općinskih i gradskih vijeća, te 39 skupština gradova i lista za Skupštinu Brčko distrikta.

- Pedeset i osam kandidatura za načelnike, odnosno gradonačelnike, a od toga 52 kandidata u FBiH i četiri u entitetu RS – dodao je Genjac.

SDA će, kako je kazao, nastupati u koalicijama u općinama Srebrenica, gdje će nastupiti sa Strankom za BiH, SBB-om i PDA za Skupštinu, u Bijeljini sa Narodom i pravdom, u Zvorniku sa PDA, u Banjoj Luci sa SBB-om, te u Doboju sa Strankom za BiH i Hrvatskim blokom. U Kotor Varošu, Bratuncu, Čajniču i Novom Goraždu će SDA nastupiti sa Strankom za BiH.

- Kada su načelnici u pitanju, 58 je kandidata iz SDA. U Sapni je koalicioni nastup, gdje kandidata SDA podržava i Stranka za BiH. Kao što je poznato, u Srebrenici je kandidat SDA podržan od jednog broja stranaka i to je zajednički kandidat. U Stocu je nezavisni kandidat kojeg podržava i SDA. Tako je i u Velikoj Kladuši, Gradačcu i Novom Travniku – objasnio je Genjac.

Na listama te stranke je ukupno 2.868 kandidata, od kojih je u FBiH 2.218, a u entitetu RS 650. Na listama je 40 posto žena, te 860 mladih. Deset nosilaca listi su žene, a u dvije općine, Donjem Vakufu i Varešu, je SDA za načelnike kandidovao žene.

- Mi smo na prošlim Lokalnim izborima imali značajan broj načelnika. Ovaj put očekujemo ponavljanje tog rezultata, uvećan za dva do tri načelnička mjesta. U Sarajevu očekujemo da u općinama gdje sada imamo načelnike ti kandidati, koji su ujedno aktuelni načelnici, zadrže pozicije – kazao je Genjac.

Kada su sredine u kojima bi SDA mogla osvojiti načelničke pozicije, a trenutno ih nema, izdvojio je Brezu, Vareš i Goražde. Prokomentirao je Genjac i zajednički nastup sa strankama koje su osnovali bivši članovi SDA, poput Naroda i pravde i PDA.

- U politici je jedini vječiti princip politički interes – zaključio je Genjac

FAKTOR