Prijatno sam iznenađena opredijeljenošću premijera entiteta RS Radovana Viškovića za uklanjanjem svih prepreka na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU. Podržavam Viškovićevu ocjenu da Bosna i Hercegovina sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU, pa ne sumnjam da će vlasti entiteta RS u narednom periodu konačno početi poduzimati korake na ispunjavanju ciljeva iz Programa 5+2, koji su preduvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika - navodi Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta.

Istovremeno, ističe da je zaživljavanje vladavine prava, sa posebnim akcentom na procesuiranje ratnih zločina, jedan je od ključnih prioriteta EU iz Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo.

- Stoga bi bilo nemoguće da Bosna i Hercegovina postane članica EU ukoliko neku od ključnih pozicija u institucijama vlasti, poput predsjednika entitetske vlade, obnaša osoba za koju se na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka, sumnja da je odgovorna za izvršavanje ratnih zločina i njihovo prikrivanje - podsjeća potpredsjednica Federacije BiH.

Kako nadalje navodi, zatvaranje Ureda visokog predstavnika nije među prioritetima Evropske komisije, "ali jačanje vladavine prava, procesuiranje ratnih zločina i poduzimanje konkretnih koraka na prevazilaženju ratnog naslijeđa jesu, očekujem od vlasti entiteta RS da hitno poduzmu korake na prevazilaženju tih izazova".

- Prvi korak na tom putu bi bila hitna ostavka premijera Viškovića, jer Bosna i Hercegovina sigurno ne može napredovati na evropskom putu niti pretendovati na članstvo u Evropskoj uniji sa osobom koja obnaša funkciju entitetskog premijera, a koja se nedvosmisleno dovodi u vezu sa ratnim zločinima - poručila je Mahmutbegović.

FAKTOR