Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici usvojilo set zaključaka.

 
 
Zaključke Predsjedništva SDA u nastavku prenosimo u cijelosti:

1. Predsjedništvo SDA traži od svih nadležnih institucija, posebno od Vijeća ministara, da odlučnije rješava probleme prouzrokovane migrantskom krizom. Od svih političkih aktera na državnom nivou tražimo da se konačno donesu odluke kojima bi se teret migrantske krize rasporedio na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na dva kantona i područja na kojima su Bošnjaci većina. Od institucija Evropske unije tražimo da Bosni i Hercegovini pruži intenzivniju i konkretniju podršku, ne samo u humanitarnom, nego i u sigurnosnom i političkom aspektu migrantske krize, jer je očigledno da se ta kriza stvaranjem pritiska na Bošnjake želi zloupotrijebiti za druge ciljeve.

2. SDA očekuje od svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja i odlučno poduzmu sve potrebne zakonske mjere i iskoriste sve kapacitete u uspostavljanju javnog reda i mira u migrantskim centrima i ulicama bh. gradova. Nasrtaji migranata na građane BiH i ugrožavanje njihovih života i imovine moraju biti efikasno spriječeni. Svi migranti koji učestvuju u krivičnim djelima i incidentima, moraju biti najstrožije procesuirani u skladu sa zakonom i deportirani iz BiH.

3. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da angažman Vijeća ministara u borbi protiv pandemije korona virusa mora biti znatno intenzivniji, naročito u procesu nabavke vakcina i donošenju brzih i efikasnih mjera koje su u nadležnosti Vijeća ministara.

4. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da se Vlada Federacije i većina kantonalnih vlada za sada uspješno nosi sa zdravstvenim aspektom pandemije korona virusa. Zahvaljujući pravovremenim mjerama i preporukama, broj zaraženih na milion stanovnika je znatno niži nego u većini razvijenih zemalja. Zabrinjava velika stopa smrtnosti, iako je i ona nešto niža u FBiH nego u RS.

5. Predsjedništvo SDA pozdravlja najavu pojačanog angažmana SAD u Bosni i Hercegovini i regiji nakon izbora predsjednika Josepha Bidena, dokazanog prijatelja naše zemlje. Očekujemo da taj angažman rezultira intenzivnijim provođenjem reformi kojima će otkloniti blokade u funkcioniranju državnih institucija BiH, ubrzanjem euroatlanskih integracija i uspostavi vladavine prava.

6. Podržavamo stavove koje su iznijeli predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja na sjednici u Vijeću sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini. Suzbijanje secesionizma, sankcionisanje kršenja Dejtonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Dejtonu, borba protiv segregacije (dvije škole pod jednim krovom), osuda blokiranja institucija (blokada izbora sudija u Ustavni sud FBiH) su stavovi koje bi trebali podržati svi u Bosni i Hercegovine.

7. Predsjedništvo SDA poziva sve institucije BiH i sve političke aktere da u saradnji sa našim evropskim partnerima intenziviraju aktivnosti na ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, te da to svima bude prioritet u radu.

8. Predsjedništvo SDA očekuje da OHR, bez obzira na to da li će doći do kadrovskih promjena na njegovom čelu, odlučnije i konkretnije ispunjava svoje obaveze koje ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Izostanak reakcije i nektivnost OHR-a i općenito međunarodne zajednice ohrabrili su retrogradne političke snage koje blokadom procesa i rada institucija usprovaju razvoj BiH, sprečavaju uspostavu vladavine prava i secesionističkim prijetnjama direktno ugrožavaju stabilnost BiH, ali i cijele regije. Najmanje što očekujemo od Visokog predstavnika je da bez odlaganja nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i nagrađivanju ratnih zločinaca, te da svojim odlukama otkloni mehanizme kojima se blokira rad institucija.

9. Predsjedništvo SDA osuđuje svakodnevne šovinističke i ksenofobne uvrede koje predsjednik SNSD iznosi na račun Bošnjaka, kao i njegovu politiku usmjerenu protiv države BiH. Milorad Dodik, njegova politika, prijetnje i uvrede koje iznosi i prema najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, najveća su prepreka za izgradnju korektnih političkih odnosa i postizanje kompromisa koji bi doveli do napretka u zemlji, u korist svih naroda i građana.

10. SDA nikada neće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH koje bi značile dodatne etničke podjele. Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu sa evropskim standardima, uspostaviti balans između građanskog principa i zaštite kolektivnih prava kroz jasno definiranu ulogu domova naroda, na tragu rješenja iz Aprilskog paketa. SDA u potpunosti podržava preporuke OSCE-a i GRECO-a čije bi provođenje osiguralo fer i korektne izbore, te spriječilo manipulaciju izbornim rezultatima.

11. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Centralne izborne komisije o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju zbog dokazanih izbornih krađa i manipulacija, s tim da je potrebno od strane države efikasnije organizirati učešće dijaspore u izbornom procesu.

12. Predsjedništvo SDA pozdravlja održavanje lokalnih izbora u Mostaru i rezultate Koalicije za Mostar 2020. Očekujemo da kandidat za gradonačelnika Koalicije za Mostar 2020 dr. Zlatko Guzin, koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat, dobije podršku od svih političkih subjekata u Gradskom vijeću, a posebno od probosanskohercegovačkih političkih stranaka.

13. Predsjedništvo SDA smatra da je pokretanje istražnih radnji protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara (Buna, Gubavica, Pijesci i Jasenica) politički pritisak na povratnike koji su iskoristili pravo na slobodu kretanja i prebivališta a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima, te na osnovu adrese prebivališta ostvarili pravo glasanja na lokalnim izborima. Od nadležnih istražnih organa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu očekujemo da prestanu provoditi politički pritisak HNS-a i HDZ-a BiH koji za cilj ima pravdanje lošeg izbornog rezultata HDZ BiH na Gradskom području Mostar Jug.

14. Klub zastupnika SDA poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da hitno postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamenta BiH i donesu privremene mjere kojima bi se spriječile aktivnosti vlasti entiteta RS na izgradnji tri hidroelektrane na Drini. Postupajući po zahtjevu grupe od 24 zastupnika Parlamenta BiH, Ustavni sud će spriječiti nesagledive štetne posljedice, ali i zaustaviti kršenje vlastitih odluka kojima je određeno da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.

15. Predsjedništva SDA pozdravlja odstupanje Milana Tegeltije sa čela VSTV-a i izražava očekivanje da je to prvi korak u temeljitoj reformi pravosuđa, kako bi se ono oslobodilo očiglednih političkih utjecaja.

16. Predsjedništvo SDA još jednom upozorava na dvostruke aršine koje Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić primjenjuje u istragama i procesuiranju ratnih zločina i drugih potencijalnih krivičnih djela, u zavisnosti o toga da li je riječ o Bošnjacima ili Srbima. Posljednji primjer je afera "Ikona", u kojem je očigledna namjera da se nečinjenjem cijeli slučaj zataška i odgovorni oslobode odgovornosti, kao što je slučaj sa aferama u nabavci poljske bolnice Vlade RS, Bobar banke, izgradnje administrativnog centra RS i niza drugih. Istovremeno, Tužilaštvo na čelu sa Gordanom Tadić nastavlja sa praksom procesuiranja i optuživanja komandanata i drugih oficira Armije RBiH, koje tereti po komandnoj odgovornosti, dok se direktni počinioci genocida i teških ratnih zločina koji su srpske nacionalnosti i dalje slobodno kreću BiH. Ovakvom praksom nastoji se izmijeniti karakter rata u BiH i izjednačiti krivica za zločine.

17. Vjerujemo u nedužnost generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i očekujemo da će u drugostepenom postupku biti oslobođen krivnje za zločine koje su počinile osobe nad kojima on nije imao nikakve nadležnosti.

Smatramo da su proces i prvostepena presuda generalu Mahmuljinu još jedan pokušaj promjene karaktera rata u BiH i izjednačavanja žrtava i zločinaca. Izražavamo razumjevanje i žaljenje za svaki izgubljeni život, i tražimo da nadležni pravosudni organi procesuiraju stvarno odgovorne za ove zločine.

18. Pozivamo Vladu entiteta RS da osigura poštivanje Ustava RS i omogući Bošnjacima, u sredinama gdje su bili većinski narod 1991.godine, adekvatno predstavljanje u općinama gdje imaju izabrane predstavnike. SDA će razmotriti pitanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi koje nisu u skaldu s Ustavom.

 

Zadužuje se Izvršni odbor KO SDA Zeničko-Dobojskg kantona da u roku od 30 (trideset) dana izvrši analizu stanja u Gradskoj organizaciji SDA Zenica i Općinskoj organizaciji SDA Maglaj te predloži potrebne mjere.

Zadužuje se Izvršni odbor KO SDA Bosansko-podrinjskog kantona da u roku od 30 (trideset ) dana izvrši analizu stanja u Gradskoj organizaciji SDA Goražde te predloži potrebne mjere.

Nakon ostavke predsjednika IO KO SDA Sarajevo, Predsjedništvo odreduje Sedina Kahrimana člana IO KO, za v.d. predsjednika KO SDA Sarajevo.

U roku od mjesec dana pripremit će se prijedlog odluke o rekonstrukciji IO u Kantonalnoj organizaciji SDA Sarajevskog kantona i Kantonalnoj organizaciji SDA Unsko-sanskog kantona, kao i u drugim kantonalnim i regionalnim organizacijama gdje se ukaže potreba zbog rješavanja pitanja dvojnih funkcija.

Zadužuju se izvršni odbori svih kantonalnih i regionalnih organizacija da sačine analize stanja u svim općinskim/gradskim organizacijama sa svog područja i predlože mjere.

Izborni rezultat koji su ostvarile kandidatkinje SDA na listama za općinska/gradska vijeća na proteklim izborima je zadovoljavajući.

U pojedinim općinama/gradovima u sastav vijeća nije ušla nijedna žena što treba biti predmet analize lokalnih rukovodstava SDA u tim sredinama.