Vijesti / Novosti

U Konjicu, Jablanici i Prozoru održane tribine o aktuelnim političkim dešavanjima u BiH

Objavljeno: 30.10.2021. u 16:06

U organizaciji općinskih organizacija SDA Konjic, Jablanica i Prozor, te koordinaciji Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA HNK održane su tribine Stranke demokratske akcije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, sa posebnim osvrtom na analizu i razgovor o stanju u ovim sredinama.

Prisutnima su se u svojstvu izlagača obratili potpredsjednik SDA Refik Lendo i član predsjedništva SDA Nermin Mandra. Članovi rukovodstva SDA BiH prisutne su upoznali sa aktuelnom političkom situacijom, političkim djelovanju predsjedništva SDA, planovima i strateškom političkom djelovanju u narednom periodu, kao i konkretnim potezima koje poduzima Stranka demokratske akcije na očuvanju stabilnosti u BiH.

Istaknuto je kako živimo u vremenu najveće političke krize od Dejtona do danas, koje dodatno usložnjava jedna od najvećih zdravstvenih kriza zabilježena posljednjih destljeća u svijetu, što se sveukupno odražava na političke, ekonomske i sve druge tokove u našoj zemlji.



Analizirajući ukupno stanje, urađen je sažeti presjek isforsiranih i očigledno planiranih okolnosti koji provode političke opcije koje imaju za cilj destabilizaciju naše zemlje i smanjenje nadležnosti države Bosne i Hercegovine, a jačanje uticaja entiteta. Sa takvim secesionističkim idejama od početka mandata 2018. godine rade se blokade i opstrukcije sa kojima funkcionira Vijeće ministara BiH i Parlamentarna Skupština BiH, te otežanih okolnosti i velikih pritisaka sa kojima se suočava Vlada Federacije BiH.

Članovi rukovodstva SDA BiH sa predsjednikom Kantonalne organizacije SDA HNK razmotrili su sve aktivnosti koje su realizirane na području lokalnih zajednica Konjica, Jablanice i Prozora, te u otvorenom dijalogu sa građanima razmijenili mišljenja o potrebama tih zajednica i mogućnostima za njihovu  realizaciju uz podršku viših nivoa vlasti.