Predrag Kojović i Naša stranka moraju bh. javnosti objasniti šta se desilo od petka - kada su uime BH bloka ponudili SDA-u dogovor o Mostaru i rotiranje na poziciji gradonačelnika, do ponedjeljka - kada su odlučili da ostanu suzdržani i time omoguće izbor kandidata iz HDZ-a.  

Javnost od Naše stranke očekuje objašnjenje i odgovor na pitanje: Šta se dogodilo preko vikenda i čime je to HDZ „ubijedio“ Našu stranku da odustane od dogovora Koalicije za Mostar i BH bloka?

Ono što SDA, ali i bh. javnost očekuju od Naše stranke jeste objašnjenje da li je njihov poziv predsjedniku Izetbegoviću i ponuda o rotiranju na mjestu gradonačelnika Mostara upućen licemjerno, s nadom da će biti odbijen, kako bi se našao novi izgovor za prećutnu podršku HDZ-ovom kandidatu. 

Naša stranka od samog početka pokušava naći opravdanje za vlastitu odluku da u izboru gradonačelnika Mostara ostane suzdržana, i na taj faktički način podrži kandidata HDZ-a.

U javnost su od strane BH bloka plasirane brojne teze, od „tajnog dogovora SDA-HDZ-a“, preko nepostojeće trgovine gradonačelničkom pozicijom, prvo KCUS-om, a onda i izbornim zakonom. Sve izmišljene optužbe na račun SDA demantirao je zatim razvoj događaja.

Već je svima jasno da između SDA i HDZ nije bilo nikakvog dogovora, te da je sva povika bila pokušaj da se skrene pažnja sa činjenice da, ustvari, između HDZ-a i Naše stranke sve vrijeme postoji koordinacija i dogovor.