Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je jučer u razgovoru za "Dnevni avaz" da bošnjački ministri nisu krivi za zastoj kreditnog aranžmana MMF-a te da odluka Vijeća ministara mora sadržajno pratiti pismo namjere.

 Sve poznato

- Ne znam zašto je ministar Vjekoslav Bevanda odlučio da od gotovine napravi veresiju. Vijeće ministara ne može entitetima odrediti kako će sredstva rasporediti nižim nivoima vlasti, kantonima ili općinama i ne znam koji su motivi ministra Bevandu vodili da to pokuša. Radi li se o nepovjerenju prema vlastima FBiH, bojazni da sredstva neće biti prenesena u dogovorenom omjeru kantonima ili o strateškom političkom pokušaju da se kantoni etabliraju kao dio državne strukture neovisne o Federaciji BiH? Bojazan da će kantoni biti eskivirani je neutemeljena, jer rebalansom budžeta FBiH je to riješeno. Preostaje da ministar Bevanda uskladi odluku s Ustavom, zakonima i pismom namjere ili ćemo dobiti još jedan očigledan i bespotreban problem.

Jesu li nam sad potrebni novi problemi? Hoćemo li u očima predstavnika MMF-a ostati opet neozbiljni i ko je kriv za to?

- Nisu nam potrebni novi problemi i bošnjački ministri ih ne prave. Usvajanjem rebalansa budžeta u FBiH distribucija sredstava bit će stavljena ad akta. Ali ne treba nam ni pokušaj da se, pod pritiskom krize i opće potrebe za sredstvima, kantoni ucjenama promoviraju kao neovisne komponente FBiH.

Vjerujete li da BiH dobrim ekonomskim mjerama može odgovoriti na predstojeću recesiju? Prijeti li nam masovno gašenje radnih mjesta?

- Prijeti nam masovan privremeni gubitak radnih mjesta jer za desetine hiljada ljudi neće biti posla. Dakle, privremeno, a ne definitivno. Potrebno je pružiti pomoć privredi, ali i otpuštenim radnicima da bi se taj potencijal sačuvao i aktivirao kada se pokrene globalna ekonomija. U tu svrhu danas (jučer, op. a.) treba biti usvojen rebalans FBiH koji će biti uvećan. Sadržavat će veća sredstva upravo za preživljavanje privrede i pomoć otpuštenim radnicima. Ne smijemo upropastiti vrlo dobre rezultate koje su dale mjere kriznih štabova, ne smije se desiti udar koji bi mogao srušiti naš zdravstveni sistem. To bi nas koštalo najskuplje.

Populistička obećanja

Mislite li da je konačno došlo vrijeme da se politikantstvo ostavi po strani i da svi skupa zasuču rukave da se država što prije oporavi?

- Naravno, ali lako je to reći, teško postići u našem društvu i na političkoj sceni. Političari se utrkuju populističkim i nerealnim idejama i obećanjima. Ne možemo sačuvati i živote i plaće, a ničega se ne odreći. Istinsko liderstvo u ovakvim situacijama podrazumijeva teške mjere i hrabrost da se one odbrane pred javnošću.

Tri puta mjeri

Je li, uz brojne probleme i greške u hodu, država, prije svega Federacija, odgovorila na većinu problema donoseći ekonomske mjere? Ima li, po Vama, mjesta da se ''korona zakon'' korigira?

- Federacija se za sada drži dobro kada je u pitanju zdravstvena slika. Izgubili smo 23.000 radnih mjesta, ali američka privreda je izgubila 23 miliona. Ekonomske mjere tek slijede i uvjeren sam da će dati rezultate. A što se tiče ''korona zakona'' i drugih mjera i zakona, sve se da mijenjati i korigirati. Samo ne bi bilo dobro pokvariti ih u uvjerenju da ih korigiramo. Novalićeva vlada je u posljednjih pet godina dokazala da ima viziju, da vidi bolje i realnije od opozicije. Ovo su prvi krizni zakoni i rebalansi, bit će toga još dosta u vremenu pred nama i treba raditi po onoj narodnoj - ''triput mjeri, jednom reži''.

Bit će nam teško sljedećih godinu dana, bit će odricanja, ali taj pritisak moramo solidarno podnijeti, ne smije biti privilegiranih, kaže Izetbegović.

AVAZ