- Podržavam prije svega ljude iz Srebrenice koji su odlučili da bojkotuju ove izbore. Dobija se na borbi za pravdu, na borbi za legitimitet. Drago mi je da su se ujedinile sve probosanske političke stranke i podržale Inicijativu "Moja adresa: Srebrenica".

Kada imate brojke i na osnovu tih brojki vidite da možete da pobijedite na izborima, i kada vam neko oduzima od tih brojeva i sprječava vas da pobijedite, onda je potpuno normalno da se javi takav revolt i da imamo takvu reakciju političkih stranaka koje predstavljaju grupaciju "Moja adresa: Srebrenica". I neka su to uradili i ja ih u potpunosti podržavam. Oni su podnijeli apelaciju i očekujemo da Ustavni sud BiH što prije razmatra ovu privremenu mjeru kako bi se ta nepravda ispravila – rekao je Džaferović gostujući u Dnevniku D na FTV-u.

Imao je i snažnu poruku za svog kolegu u Predsjedništvu BiH.

- Milorad Dodik neku noć kaže da će Srbi iz RS-a da razmišljaju da se ujedine sa Srbijom. E, pa neka zna. Ovo mu je večeras poruka. Republika Srpska je vitalni interes bošnjačkog naroda i svih bosanskohercegovačkih patriota i neka ne izaziva konflikte te vrste. Bolje mu je da ide putem izgradnje Bosne i Hercegovine koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, ali multietničkih entiteta u kojim su svi narodi ravnopravni. Inače, u protivnom će dovesti do toga da RS kao entitet bude upitan. To će mu biti krajnji rezultat - jasan je bio Džaferović.

Osvrnuo se i na izbor gradonačelnika u Mostaru.

- Probosanski politički blok ima 18 vijećnika, dakle većinu u Gradskom vijeću Grada Mostara i nije dobro što uz svo poštovanje prema izabranom gradonačelniku nije izabran gradonačelnik iz reda bošnjačkog naroda – rekao je, između ostalog, Džaferović.

FAKTOR/FEDERALNA TV