Potvrdio je to u razgovoru za Faktor predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, koji je rezultirao deblokiranjem sredstava MMF-a.

- Sastanak je trajao punih pet sati i bio je težak. U par navrata je izgledalo da se nećemo uspjeti dogovoriti. A to bi bila jako loša poruka, mnogo teža od jednog ili dva procenta koje će svakako strana koja ih preuzme morati vratiti. Radi se o kreditu, a ne donaciji – kazao je Izetbegović.

Pismo namjere nije ranije upućeno MMF-u jer zvaničnici HDZ-a BiH u Fiskalnom vijeću nisu potpisali taj dokument. Iz te stranke su insistirali da se u Pismo namjere uvrste i kantoni. Dogovor je u konačnici ipak postignut.

- Predstavnici HDZ-a nisu tražili da se kantoni uvrste kao supotpisnici vanrednog aranžmana sa MMF-om, ali su tražili da se kantoni putem FBiH zaduže za servisiranje veoma bitnih funkcija koje su u njihovoj nadležnosti. To su na prvom mjestu zdravstvo, policija, isplata minimalne plaće putem biroa za zapošljavanje za sve koji budu otpušteni dok traje blokada i recesija. To troje po procjenama nosi 50 posto finansijskog pritiska u ovim prilikama. Bit će precizno izračunato i tretirano rebalansom Federalnog budžeta koji je u izradi. Kantoni će povući sredstva proporcionalno broju stanovnika po popisu iz 2013. godine – pojavnio je predsjednik SDA.

Sredstvima MMF-a će, dodaje, biti finansirana provedba Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

- Ovo tijelo će pratiti i koordinirati mjere u suprotstavljanju epidemiji koronavirusa i njenim kolateralnim efektima na dnevnoj osnovi – zaključio je Izetbegović.

Faktor