Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
04-jul-2018

Zvizdić: Reformski napori su prepoznati, bilježimo porast stranih investicija


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je danas u Sarajevu promociji 2. Poslovnog barometra i obilježavanju 12. godišnjice rada Vijeća stranih investitora.

– Vijeće ministara BiH, na čijem sam čelu, u protekle četiri godine je uložilo velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja i na privlačenju investicija. U Reformskoj Agendi, koju su prihvatile sve vlade u BiH, poboljšanje poslovnog okruženja ima važnu ulogu, i jedan je od stubova aktivnosti koje smo dogovorili – rekao je na početku Zvizdić.

Dodao je da su na nivou Vijeća ministara BiH, usvojeni novi propisi kojima su pojednostavljene carinske procedure i unaprijeđena vanjskotrgovinska aktivnost.

– Stvorili smo preduslove i uveli elektronsku platformu za podnošenje prijava PDV-a i drugih poreza, čime smo bitno rasteretili preduzeća u BiH i ubrzali odvijanje poslovnih aktivnosti. Napravili smo registar parafiskalnih nameta, i počeli sa aktivnostima ukidanja nepotrebnih nameta i harmonizacije parafiskalnih nameta na svim niovima vlasti u BiH. U konačnoj smo fazi usvajanja posljednjeg zakona iz oblasti finansijskih reformi u BiH, a tu mislim na Zakon o Agenciji za osiguranje depozita, koji će se pred zastupnicima u Predstvničkom Domu naći na glasanju prekosutra, i čime je osigurana stabilnost finansijskog sistema BiH, a privrednicima olakšan pristup finansijama za njihov dalji rast i razvoj – kazao je Zvizdić.

Naglasio je da je Vijeće Ministara u potpunosti realizovalo 60 posto mjera iz Reformske agende (20 od 34 mjere su realizovane dosad), 25 posto mjera se provode kontinuirano (9 od 24 mjere se kontinuirano provode).

– Optimista sam i da ćemo preostalih 15 posto (5 mjera od 34) provesti do izbora, uprkos svim negativnim uticajima koje predizborno vrijeme nosi. Reformski napori vlada u BiH su prepoznati, pa su strana ulaganja u 2017. godini porasla za čak 57,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 26,3 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Investicije u BiH su dostigle iznos od 9 milijardi KM, a strani ulagači su stvorili više od 20 hiljada radnih mjesta. Iako je ovo impresivan rezultat, smatram da ćemo u narednom periodu ove iznose višestruko povećati – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

– Jedna od ključnih poruka Barometra je da 77 posto investitora smatra „da je poslovno okruženje u BiH nepredvidljivo“. Svjestan sam da ovo utiče na mogućnost privlačenja stranih investicija, i mislim da će ovo biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Očekujemo da BiH ubrzo dobije status zemlje kandidata, a da će poruke nestabilnosti biti zaboravljene nakon oktobra. Iskreno sam obradovan da je 84 posto postojećih investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a 70 posto njih planira da reinvestira u BiH u naredne tri godine. Ovo su poruke koje ohrabruju i obećavaju brzi rast i priključenje BiH evropskoj porodici – naveo je.

Prema njegovim riječima, investitori su identifikovali visokoobrazovani kadar tehničke i ekonomske struke kao najpoželjnije profile zaposlenika, ali da su također u potrazi za ostalom tehničkom stručnom radnom snagom.

– Zaključak istraživanja je da se u BiH investira zbog geografskog i strateškog položaja BiH i potencijala domaćeg tržišta, kao i zbog postojećih resursa i logistike u BiH. Namjeravamo da ovu prednost kapitaliziramo u narednom periodu, na veliko zadovoljstvo i investitora i građana BiH. Obećavam da ćemo pažljivo razmotriti sve ono što su investitori iskazali kao prepreke za ulaganje u Bijeloj knjizi. Na kraju, želim da vas još jednom sve toplo pozdravim, investitorima želim širenje poslovanja, dalji rast i razvoj biznisa, kao i otvaranje nama svima, prijeko potrebnih radnih mjesta – zaključio je Zvizdić.

FAKTOR