Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
10-sep-2017

Zvizdić poručio Dodiku: Nikada se nadležnosti BiH neće spustiti na nivo entiteta


Povodom izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika o tome da se nadležnosti nad Centralnom bankom BiH trebaju prenijeti na nivo entiteta, saopćenjem za javnost oglasio se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ističe da se “nastavljaju kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu jeste protivustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH“.

– Želim podsjetiti gospodina Dodika, ali i sve one koji možda imaju namjeru da učestvuju u takvim protivustavnim aktivnostima, da je u skladu sa članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka Bosne i Hercegovine jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definisano u članu VII Ustava BiH. Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih lica. Dakle, u jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je BiH i na jednom ekonomskom prostoru, može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika – poručio je Zvizdić.

Dodaje da “tako je sada i tako će i ostati,  i sasvim sigurno nikada se niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, a niti bilo koja druga nadležnosti BiH neće spustiti na nivo bosanskohercegovačkih entiteta kao nižih nivoa vlasti“.

– Osim toga, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata – navodi Zvizdić.