Saopcenja
11-mar-2018

Zvizdić odgovorio Dodiku: Država BiH je napravila iskorak, a ne fantomske paradržavice


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić reagirao je na jučerašnju izjavu predsjednika bh.entiteta RS Milorada Dodika koji je kazao da “BiH nije država, već teritorija”.

Zvizdić je poručio da je “predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučerašnju manifestaciju otvaranja zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, ponovo iskoristio da pošalje negativne i radikalne poruke, od kojih niko neće imati koristi, a ponajmanje građani kojima se obratio. Apsurdne i iracionalne izjave Milorada Dodika kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, lažno je nazivajući “državom”, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja”.

– Bizarni Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja jos jedan u nizu blijedih pokušaja da na “toplom režimu” održi opsjenu o nepostojećem “državnom” statusu entiteta RS-a. Ali, kako to kaze  njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt: “Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina”. Zato podsjećam Milorada Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, nema niti će ikada imati državne atribucije. Na ukupnoj povrsini od 51.197 km2, postoji i postojaće samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnopravnim subjektivitetom – poručio je Zvizdić.

Navodi da su “zbog toga ovakve i slične zapaljive izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, opasne i štetne po unutrašnje odnose u BiH, jer nas vraćaju unazad kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed. Država Bosna i Hercegovina, a ne nekakve fantomske paradržavice, je  posljednjih godina na evropskom putu napravila značajan iskorak i to su prepoznali svi relevantni međunarodni faktori, ali nažalost ne i pojedini domaći političari poput g. Dodika, koji u nedostatku svježih ideja i programa, nude samo retrogradnu političku retoriku”.