Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
05-jul-2018

Zvizdić – Borisov: Evropska perpektiva za BiH znači mir i ekonomski prosperitet


Evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet, poručeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Republike Bugarske Boyka Borisova u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je zahvalio za sve što je Bugarska uradila za BiH, posebno u posljednjih šest mjeseci. Podsjetio je da je početkom jula završeno bugarsko predsjedavanje EU, koje je preuzela Austrija.

-I ono zbog čega smo izuzetno zahvalni, ne samo BiH nego sve zemlje Zapadnog Balkana, jeste činjenica da je u toku bugarskog predsjedavanja Zapadni Balkan ostao u fokusu interesa EU. To je za nas veoma važno jer je evropska prepektiva ključni vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. To nam omogućava da nastavimo sa aktivnostima na realizaciji evropske agende BiH – rekao je Zvizdić.

Odmah nakon izbora u oktobru ove godine, kako je kazao, očekuju da će se ići u pravcu dodjeljivanja kandidatskog statusa za BiH kao i da će doći do aktivacije MAP-a kao narednog koraka ka NATO integracijama.

-Drugi prioritetni pravac je pitanje ekonomskog razvoja i posebno razvoja infrastrukture. Na tome kontinuirano radimo i na tome je posebno insistirao uvaženi premijer razmišljajući i stavljajući u fokus infrastrukturu i povezivanje svih zemalja Zapadnog Balkana sa EU – pojasnio je Zvizdić.

Treći pravac je, naglasio je, očuvanje mira i stabilnosti i borbe protiv svih vrsta ekstremizma.

-I tu smo napravili vrlo značajan progres. On je malo zasjenjen činjenicom da u BiH aktivno traje predizborna kampanja. Sasvim sigurno ćemo očuvati pozitivan momenat jer su nam evropska perspektiva i jačanje životnog standardna naših građana prioriteti koji će i dalje biti na top listi zadataka koje ćemo raditi – istakao je Zvizdić.

Podsjetio je da je Bugarska zemlja koja je prošla proces koji čeka BiH.

-Evropska perpektiva za BiH znači mir, stabilnost i ekonomski prosperitet – poručio je Zvizdić.

Bugarski premijer Borisov je rekao da se sa austrijskim ministrom vanjskih poslova i integracija Sebastianom Kurzom dogovorio da će se kontinuitet u pogledu podrške BiH nastaviti i tokom predsjedavanja Austrije Evropskom unijom.

Ukazao je na bitnost održavanja pravca povezanosti, razvoj digitalne infrastrukture i projekte koji su vezani za ekonomski razvoj.

-Želio bih napomenuti dvije bitne stvari koje se odvijaju na relaciji Sofija-Skoplje i Skoplje-Atina. Kada je u pitanju Sofija-Skoplje tu imamo sporazum koji je potpisan, a na relaciji Skoplje-Atina se desio progres kojim smo svi bili svjedoci – rekao je Borisov.

Dotakao se i toga šta BiH može uraditi da bi slijedila ovaj primjer i našla rješenje za svoju situaciju.

-Ovo nisu bila jednostavna rješenja ni za Makedoniju, ni za Grčku ni za Bugarsku. Ovaj sporazum je riješio situaciju između Makedonije, Albanije i Srbije. Dakle, dala je novu evropsku perpektivu za ove tri zemlje. A također, situacija sa Kosovom i konflikt koji postoji će biti razriješen – rekao je Borisov.

Istakao je da je Bugarska odličan primjer etničke i religijske tolerancije i taj primjer može iskoristiti u BiH.

-Nakon izbora u oktobru morat ćete se odlučiti kojim putem želite ići. Sve kolege iz EU stoje uz vas i BiH je veoma bitna za njih jer zaista vjeruju da BiH može biti bastion ili njihov saveznik u borbi protiv radikalnog islamizma – poručio je Borisov.

Anadolija