Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti SDA Novosti
08-avg-2018

Zvizdić: Alija Izetbegović je ključna osoba koja je obnovila državnost BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić kazao je, povodom 93. godišnjice od rođenja prvog predsjednika RBiH i osnivača SDA Alije Izetbegovića, da je važno spomenuti da je Alija Izetbegović bio istinski borac za ljudska prava, dostojanstvo čovjeka, demokratiju, solidarnost, jednakost i toleranciju ta ze jedinstvenu i cjelovitu BiH.

Izetbegović se, dodaje, borio za BiH u kojoj svako može ispovijedati vjeru onako kako su ga učili njegovi očevi i djedovi, te za zemlju koj pokazuje i dokazuje da je moguće da na zajedničkom prostoru žive ljudi različitih religija, različitih svjetonazore i različite tradicije, ali okupljeni unutar jedne jedinstvene ideje koja je u vezi s državnošću BiH.

– On je bio ključna osoba koja je u 20. stoljeću realizirala preko 100 godina očekivani projekat obnove državnosti BiH, samostalnosti i cjelovitosti BiH i koji je vratio politički suverenitet bošnjačkom narodu, ali, naravno, i vrlo jasno kreirao dalje smjernice razvoja i opstojnosti BiH. On je bio i musliman, i vjernik, i Bošnjak, i Bosanac, i Evropejac i građanin čitavog svijeta, čovjek koji je BiH na ispravan način prezentirao i na Zapadu i na Istoku. Mi danas baštinimo te vrijednosti, imamo prijatelje diljem čitave Planete i BiH čvrsto korača utabanim stazama koje vode u porodicu evropskih zemalja – kazao je Zvizdić.

Danas je vrlo teško, ističe, bilo koga upoređivati sa Alijom Izetbegovićem, koji je, prema njegovim riječima, bio čovjek osebujnog karaktera i vrijednosti.

– On ne samo da je državnik nego je i mislilac, vizionar. On je djelovao i radio u posebnom ambijentu, posebnom trenutku, najtežem historijskom momentu BiH, kada je na nju bila izvršena agresija, tako da sasvim sigurno nikoga ne možemo porediti i on je, bez dileme, jedna od najznačajnijih ličnosti u historiji BiH – poručio je Zvizdić.

FAKTOR