SDA Novosti
01-dec-2017

Zbog Koštane bolnice reagovali i iz SDA: Općina Stolac želi spriječiti obilježavanje zločina i zataškati istinu


Općinski odbor SDA Stolac najoštrije osuđuje i odbacuje nelegalnu Odluku Općinskog vijeća Stolac kojom se utvrđuje prijenos prava vlasništva korištenja radi dugogodišnjeg nekorištenja upisanog posjednika.

– Bitno je napomenuti da je predmetna nekretnina u vlasništvu države Bosne i Hercegovine što se vidi iz zemljišnoknjižnog izvatka. Stoga su vijećnici koji su glasali za ovakvu Odluku direktno prekršili više zakona od kojih je i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je donio visoki predstavnik Paddy Ashdown – navodi se u saopćenju Općinskog odbora SDA Stolac.

Iz OO SDA navode da su građani Stoca u skorije vrijeme samoinicijativno očistili park oko Koštane bolnice u Stocu kako bi se stekli uslovi za dostojanstveno obilježavanje datuma vezanih stradanje Bošnjaka u zloglasnom logoru Herceg Bosne u objektu Koštane bolnice.

– Očigledno je da lokalne vlasti žele, pod svaku cijenu, da preuzmu prava vlasništva kako bi na taj način spriječili buduća obilježavanja i zataškala mračna istina o karakteru zločinačke paratvorevine Herceg Bosne. Vijećnici koji su glasali protiv ove Odluke će zatražiti od svih relevantnih institucija, prvenstveno od OHR-a, da spriječe nastavak nezakonitih radnji koje provodi Stjepan Bošković sa vijećnicima HDZ-a i Vijećem koje nije konstituisano na način propisan Zakonom. Općinski odbor SDA Stolac poziva općinske vlasti da se vrate u legalne okvire jer ovakvi potezi ne doprinose stabilizaciji odnosa u općini Stolac i da na ovaj način diraju u bolne rane svakog Bošnjaka u Stocu – saopćeno je iz Općinskog odbora SDA Stolac.