Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
15-mar-2017

Vlada i narod Japana će uvijek biti uz bosanskohercegovačke građane i državu Bosnu i Hercegovinu!


Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika MAHMUTBEGOVIĆ primila je danas ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Kazuya OGAWA-u.

Podcrtana je bezrezervna podrška Japana narodima i  državi Bosni i Hercegovini.  Istaknuto je ovom prilikom da  ta podrška  traje već više od 20 godina i da je u tom smislu  jako puno učinjeno na izgradnji sveobuhvatnih kapaciteta i poboljšanja životnih uslova.

Potpredsjednica Mahmutbegović  zahvalila se prijateljskom narodu Japana  na svemu što je do sada urađeno na izgradnji i obnovi bosanskohercegovačkog društva, a naročito kroz projekte i programe bespovratnih grant-sredstava kojima su značajno unaprijeđeni: nivo zdravstvene usluge i zaštite u više od  80 Domova zdravlja širom Bosne i Hercegovine, uslovi obrazovanja u velikom broju školskih ustanova te proces deminiranja, kojim su spašeni mnogi životi naših građana.

Ambasador Ogawa je rekao da se trenutno najveći obim saradnje dvije države odvija na osnovama tehničke saradnje, s obzirom da ekonomski pokazatelji Bosne i Hercegovine ukazuju da se saradnja ne može bazirati samo i isključivo na dodjeli grant-sredstava. Ovaj društveno-ekonomski rast naše  države je ocijenjen kao izuzetno pozitivan i ohrabrujući, a ukazano je na veliki potencijal naših privredno-ekonomskih kapaciteta te mogućnosti proizvodnje i plasmana naših proizvoda na svjetsko i tržište EU.

Posebno je apostrofiran napredak naše zemlje na njenom euro-atlantskom putu i svi pozitivni pomaci koji su se desili u aktuelnom sazivu Vijeća ministara, Predsjedništva BiH te drugih nivoa vlasti, na našem približavanju Briselu.

Istaknuta je neophodnost održavanja aktuelnih ubrzanih procesa, a naročito nakon dugog niza godina apsolutne stagnacije na agendama koje znače približavanje  EU. Posebno je  naglašena  važnost  snažnijeg angažmana i aktiviranja mladih generacija u procesima koji predstoje i koji će značiti poboljšanje životnih prilika za sve građane Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka,  ambasador Ogawa se zahvalio potpredsjednici Mahmutbegović na „otvorenim vratima“ te naglasio kako će  Vlada i narod Japana uvijek biti uz narode i državu Bosnu i Hercegovinu.