Aktuelno u BiH
05-okt-2017

Vlada FBiH i Vlada RS zajednički u borbi protiv sive ekonomije


Borba protiv sive ekonomije, zaštita drvoproizvođača i iskorištavanje neperspektivne vojne imovine za razvoj, bile su osnovne teme zajedničke sjednice Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske koja je danas održana u Sarajevu.

Premijer FBiH Fadil Novalić naglasio je značaj harmonizacije aktivnosti dvaju entiteta u borbi protiv sive ekonomije, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je učešće sive ekonomije oko 25 posto od BDP-a.

– Najmanje dvije deformacije proizvodi siva ekonomija u našem društvu. S jedne  strane izostaje uplata u penzione, zdravstvene i druge fondove, a drugo je što siva ekonomija proizvodi deformaciju kod onih koji nisu u toj zoni sive ekonomije, odnosno onih koji legalno posluju i izmiruju svoje obaveze. Treća stvar jeste da moramo raditi zajedno. Ukoliko to budemo radili u samo jednom entitetu, proizvest ćemo deformaciju u drugom. Glavni cilj je bio da sve te deformacije eliminišemo – izjavio je Novalić nakon sjednice napominjući da je to podrazumijevalo vrlo 27 konkretnih mjera.

Sljedeći potrebu harmonizacije u oba entiteta, kako je dodao Novalić, Vlada Federacije BiH će na svojoj sjednici, kao što je to ranije uradila i Vlada RS, donijeti privremenu uredbu koja se odnosi na promet trupaca. Nakon toga sagledat će se efekti takve privremene mjere i predložiti dugotrajne mjere radi zaštite drvoprerađivačkog sektora i poticaja njegovog daljnjeg razvoja.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da joj je zadovoljstvo što je nakon šest mjeseci, kako je i planirano, održana treća po redu zajednička sjednica entitetskih vlada.

– Plan je bio da se ponovo vidimo u roku od šest do sedam mjeseci. Bilo je nekoliko konkretnih tema, među kojima zajednički plan kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije. Također, čitav niz mjera koji podrazumijeva da uputimo zajedničku inicijativu prema drugim nivoima vlasti kako bismo mogli doprinijeti u našim zajedničkim ciljevima. Mi smo o tim temama raspravljali i dok smo usaglašavali Reformsku agendu. Sumirali smo određene rezultate i vidan je napredak na nekoliko primjera, uključujući i povećana sredstva koja dobivamo u naše budžete – kazala je Cvijanović.

Dodala je da su razgovarali i o tome na koji način da zaštite domaću privredu posebno u kontekstu drvoprađivača da bi oni imali dovoljno sirovina za svoje poslovne i proizvodne aktivnosti.

– Također, vrlo bitna stvar o kojoj smo razgovarali jeste i kako da neperspektivnu vojnu imovinu stavimo u funkciju razvoja dvaju entiteta. Postoje čitavi kompleksi koji mogu biti iskorišteni za poslovne zone ili na neki drugi način biti stavljeni u funkciju razvoja, a zasad su takoreći u fazi mirovanja. Imamo zajednički interes dva entiteta da od toga napravimo mjesta na kojima će se rađati novi poslovi, a ne da stoji određena imovina koja sada nema nikakvu funkciju – kazala je Cvijanović.

Premijerka RS-a je dodala da su razgovarali i o zaštiti domaćih poljoprivrednih proizvođača, najavljujući da će entitetske vlade zajedno tražiti pokretanje određenih aktivnosti u Vijeću ministara BiH.

Federalni premijer izjavio je da je Vlada Federacije BiH za akcize, te da jamči da će novac biti usmjeravan samo u ceste i autoceste, jer su nam potrebni infrastruktura  i nove investicije.

– Ne vidim da bi iko u BiH, a ne samo u Federacijii, mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju akcize. Apsolutno nam trebaju. Kada mi neko postavi takvo pitanje, ja to pretvorim u pitanje “Trebaju li nam putevi?” – dodao je Novalić.

Predsjednica Vlade Republike Srpske je kazala da je stav Vlade RS-a poznat odranije i dodala da nema potrebe da ukazivati na to kako sredstva neće biti korištena namjenski, jer su ona uvijek namjenski korištena, a to podrazumijeva da budu usmjeravaana u infrastrukturu, odnosno izgradnju  puteva i autoputeva.

– Brine me da se ovdje često političari ne pridržavaju dogovorenih procedura. Neprihvatljivo je da dobijamo iznenadne nove prijedloge i da ne znamo šta oni sadrže – kazala je Cvijanović, podsjećajući da je ranije usvojen tekst zakona o akcizama u državnom Domu naroda.

Istakla je da procedure moraju biti poštovane, da se svi trebaju  ponašati odgovorno i da moraju biti uvažavani stavovi entitetskih premijera.

(Vlada Federacije BiH)