Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
20-mar-2017

Veterani rata iz BiH na čelu sa ministrom Bukvarevićem odali počast šehidima na spomen obilježju Čanakkale


Ministar Bukvarević: „Çanakkale je vrlo važno mjesto kako za Tursku,  tako i za Bosnu i Hercegovinu. Mi ćemo u ime Bosne, odati počast šehidima”

Povodom 102. godišnjice Pomorske bitke kod Çanakkalea, delegacija veterana rata iz Bosne i Hercegovine je i ove godine odala počast i predala rahmet šehidima bitke na Galipolju.

Delegacija veterana rata Armije RBiH, položila je cvijeće, te proučila Fatihu na  centralnom spomen obilježju Çanakkale.

Ceremoniji na Galipolju su osim predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i turskog premijera Binalija Yildirima prisustvovali i načelnik Generalštaba Turske Hulusi Akar, zamjenik premijera Numan Kurtulmus, te mnogi drugi ministri, među kojima je bio i Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata, Doc.dr. Salko Bukvarević.

Bitka kod Canakkalea, u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju, i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopće.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Yildirim je podsjetio na važnost borbe održane prije 102. godine te dodao kako se tada na strani Turske nisu borili samo državljani 81 grada te zemlje, već da su dolazili i iz Sirije, Palestine, Iraka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Kavkaza…

Ministar Bukvarević je također istakao da je Çanakkale je vrlo važno mjesto kako za Tursku,  tako i za Bosnu i Hercegovinu, gdje je prema procjenama poginulo 16.000 šehida iz Bosne: “Borili smo se zajedno tamo, Bosanci, Turci i drugi narodi, svi smo se borili zajedno za pravdu i pravičnost. I dalje ćemo se boriti skupa za istinu i pravdu kada su u pitanju žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.“

Šerif Patković, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH je također istakao: „Mi smo došli na ovaj svijet da mu svjedočimo i da budemo bogobojazni. Çanakkale je vrlo sveto mjesto i za Tursku i za Bosnu i Hercegovinu. Danas možete vidjeti događaje u Turskoj i Evropi. Velika je nepravda u Svijetu. Naši ljudi nikada neće moći mirno spavati. Moramo paziti na ljudska prava. Mi moramo biti svjedoci za buduće generacije.“

Delegacija federalnog i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, te federalnih i kantonalnih boračkih udruženja koje njeguju tradicije ARBiH, su nakon prisustva glavnoj manifestaciji Çanakkale 2017, imali susrete sa predstavnicima Saveza ratnih veterana Turske, te sa Udruženjem Bošnjaka i privrednicima u Istanbulu. Tokom ovih sastanaka, ministar Bukvarević i drugi članovi delegacije su predstavili mogućnosti i dosadašnja iskustva u radu boračkih zadruga,a u cilju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca i demobilisanih boraca.