Aktuelno u BiH
21-apr-2017

Uz koncert sufijske muzike: U Mostaru otvoreni 42. “Dani mevluda i zikra”


Manifestacija je najstariji kulturno-vjerski događaj u Hercegovini, oduševljava iznova, iz godine u godinu, ne samo sve većim brojem posjetilaca i sve većim brojem učesnika, nego i sadržajem koji nudi. Ona sve više poprima karakteristike poveznice naroda kulture i jezika i dio je tradicije koju moramo čuvati – kazala je Mahmutbegović.

Iz svega što se može vidjeti, kako je naglasila, posebno posljednjih godina, jasno je da je ova manifestacija prerasla u događaj koji je mnogo više od dovišta. Postala je tradicija, kako ističe, ne samo ovih prostora nego i mnogo šire.

– Blagaj i blagajska tekija, mjesto stoljetnog okupljanja vjernika stalna je inspiracija za duhovno jačanje čovjeka, mjesto koje je inspirisalo i druge da uspostave manifestacij ‘Dani mevluda i zikra’ i ova kulturno vjerska manifestacija je postala nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija. Dovište na vrelu Bune, jedan od najjačih veza naše povjesti i zato se radujem što smo i danas ovdje, jer njegovanjem naše tradicije i običaja jasno pokazujemo zajedništvo i jedinstvo Bošnjaka. Ovdje je posebno značajno naglasiti potrebu za jedinstvom Bošnjaka, koja je preduslov za prosperitetnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu i za nas kao narod, naš opstanak i budućnost naše djece – kazala je Mahmutbegović.

Govoreći o značaju ove višestoljetne tradicije mostarski muftija Salem ef. Dedović je naglasio kako se prilikom organizacije ove manifestacije kroz 14 razlilitih sadržaja nije zaboravilo na spoj ukorijenjene tradicije, duhovnosti i raskoši onoga što imaju Bošnjaci na prostoru Mostara i čitave Hercegovina.

– U narednih gotovo mjesec dana mi ćemo ponuditi različite duhovne, kulturne, naučno-istraživačke sadržaje i posvetit ćemo se našim mjestima, a nismo zaboravili da kroz program ove naše manifestacije pravimo spoj između naše čvrsto ukorijenjene tradicije u vjeri, kulturi, nacionalnom imenu i nacionalnom jeziku, našoj raskošnoj duhovnosti koju baštinimo, koju kroz ovu manifestaciju otkrivamo, posebice novoj generaciji i osvješćujemo ih o značaju tog bogatstva, koje imamo na prostoru Mostara i Hercegovine – kazao je muftija Dedović.

Kroz sadržaje koji govore o prošlosti i razotkrivaju čvrste korijene, kako je naglasio, traži se veza sa sadašnjosti i nadahnuće za budućnost, ono što se živi i što je potrebno za budućnost.

U programu su nastupili horovi El-Misbah iz Mostara, “Sejfulah” iz Konjica i imami Medžlisa IZ-e Mostar, a poznati bosansko-hercegovački interpretator Latif Močević bio je specijalni gost večeri. Manifestacija će trajati do 16. svibnja ove godine. Programski sadržaji realizirat će se, pored Mostara, i u drugim hercegovačkim sredinama: Stocu, Konjicu i Bileći.

U okviru ovogodišnje Manifestacija bit će predstavljena mobilna aplikacija s mapom džamija i džemata Muftijstva s podacima najvažnijih kulturno-historijskih spomenika. Aplikacija je urađena u saradnji s Fakultetom informacijskih tehnologija u Mostaru.

Od kulturnih sadržaja planirane su dvije promocije knjiga, promocija romana “Svjetiljka” autora Ummu Hašima u prijevodu s arapskog jezika mostarskog muftije Salem ef. Dedovića i promocija knjige Mesnevija u prijevodu i komentaru Ahmeda O. Mešića.

Od 28. aprila do 1. maja planirani su susreti mladih. U trodnevnom druženju kroz edukativne radionice mladi iz osam medžlisa će se upoznati s brojim programima i projektima Islamske zajednice. Posjeta povratničkim džematima u Republici Srpskoj, džamiji imama Ćamila Avdića na Planoj kod Bileće, najavljena je u utorak, 2. maja nakon podne-namaza, gdje će biti proučen tradicionalni Mevlud-i šerif.

Budući da se redovno u terminima manifestacije na prostoru cijele Bosne i Hercegovine obilježava Dan džamija u suradnji s Upravom za vjerske poslove 11. maja u Stocu će biti organizirana izložba fotografija porušenih džamija u Hercegovini i projekcija dokumentarnog filma o obnovi stolačkih džamija. U okviru Manifestacije tradicionalno na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, u znak sjećanja na poginule borce Armije R BiH,  Islamska zajednica će organizirati zajedničku dovu šehidima na Mostarskim šehitlucima.

Naučnu dimenziju manifestacije 10. maja upotpunit će profesor Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Adnan Silajdžić, tribinom pod nazivom: “Značenje i značaj islamske tradicije”, dok će u samoj završnici biti organiziran naučni skup: “Imam Ćamil Avdić – život i djelo” na kojem će učešća uzeti eminentni naučni radnici i istaknuta bosanskohercegovačka ulema.

U karakterističnom vjerskom dijelu programa “Večer Kur’ana” bit će upriličeno u Sultan-Sulejmanovoj džamiji u Blagaju 7. maja, nakon akšam-namaza.

Vrijeme i termin održavanja Medžlisi-i Kijam zikra uslovljeni su centralnom svečanosti u blagajskoj tekiji u noći s petka na subotu 12. maja. Tradicionalni mevlud na vrelu Bune bit će proučen u subotu, 13. maja, na kojem se očekuje prisustvo oko 30.000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

(Faktor)