Koordinacija SDA Ex-Yu
01-maj-2014

Ugljanin: Odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na devedesete


Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas je da odnos režima u Beogradu prema Bošnjacima podsjeća na 1992. godinu, kada je tadašnji režim svu svoju državničku i političku moć stavio u službu partijskih interesa.

Ugljanin je u obraćanju medijima u centrali SDA stranke u Novom Pazaru istakao da Bošnjaci čine sve da se u ovoj zemlji uspostavi pravna sigurnost i jednakost pred zakonom kako bi Srbija bila razvijena članica Evropske unije.

“Sve ranije Vlade su djelile Bošnjake na podobne i nepodobne, a sada oni koji su na listama velikih stranaka imaju povlašćen položaj i mogu činiti najteža krivična djela i niko od premijera do ministara ne pokazuje ni minimum interesovanja da se zapitaju o čemu se radi”, rekao je Ugljanin, objasnivši da je na sjednici Skupštine Srbije govorio o svim najtežim krivičnim djelima u Sandžaku.

Ugljanin je pozvao Vladu Srbije da stvori ambijent u kome će se Bošnjaci osjećati kao pripadnici države u kojoj žive, da je SDA Sandžaka legitimni predstavnik Bošnjaka i da državni organi moraju to da poštuju.

SDA Sandžaka će, poručio je Ugljanin, iskoristiti sve raspoložive mehanizme da na državnom i međunarodnom planu kod Bošnjaka vrati sigurnost u državne organe.

Ugljanin je osudio pokušaj hapšenja zamjenika predsjednika opštine Tutin Saliha Hota, rekavši da je to “dokaz da se vraćamo u zloćudna vremena vladavine režima Miloševića i Šešelja”.

“Predsjedništvo SDA Sandžaka smatra da je ovo početak odmazde tek formirane Vlade protiv Bošnjaka političkih neistomišljenika, kroz zloupotrebu državnih organa i političke moći”, saopšteno je iz SDA Sandžaka povodom privođenja funkcionera Opštine Tutin.

SDA je pozvala Vladu Srbije da se suzdrži od zloupotrebe svoje političke moći za obračun protiv Bošnjaka, a da, prije svega, hitno i neodložno usaglasi nacionalnu strukturu u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim organima sa javnim ovlašćenjima.

“Nova Vlada Srbije svoj prvi radni dan je započela zastrašivanjem Bošnjaka”, navedeno je iz stranke Sulejmana Ugljanina.

Ugljanin je u prethodnih pet i po godina obavljao funkciju ministra bez portfelja u Vladi Srbije i bio zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih područja.

SDA Sandžaka je na parlmentarnim izborima izborima održanim 16. marta ove godine kao manjinska stranka osvijla tri poslanička mjesta u Skupštini Srbije. Sa Partijom za demokrtasko djelovanje – strankom Albanaca iz Preševska doline, SDA je formirala zajednički poslanički klub.

(Vijesti.ba/AA)