Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
07-nov-2017

Udruženje 7. Muslimanska viteška oslobodilačka brigada povod obilježavanja 25. godišnjice brigade


Povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja brigade, Udruženje 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada, danas je u prostorijama Ministarstva uručila ministru Bukvareviću, plaketu i zahvalnicu.

Sarajevo, 07.11.2017.godine: Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkoga rata,  primio je predstavnike Udruženja ”7. Muslimanska viteška oslobodilačka brigada” Zenica, Amira Kuburu, predsjednika Udruženja, Ferida Haseljića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja i Sulejman ef. Čelikovića, predsjednika Suda časti Udruženja.

Predsjednik Udruženja Amir Kubura upoznao je ministra Bukvarevića o aktivnostima Udruženja, te o predstojećim pripremama za obilježavanje 25. godišnjice formiranja 7. Muslimanske viteške oslobodilačke brigade. Kubura je naglasio da je ove godine povodom obilježavanje godišnjice, prioritet na obilasku i okupljanju porodica šehida i poginulih boraca, čime se nastoji dati do znanja da njihovi očevi, braća i sinovi koji su dali živote za jedinu nam domovinu, nisu zaboravljeni.

Ovom prilikom uručio je Ministru Plaketu za doprinos i nesebično zalaganje u organizaciji obilježavanja prethodne godišnjice formiranja 7. Muslimanske viteške oslobodilačke brigade i radu Udruženja.

Ministar Bukvarević je ponovo naglasio, kako je naša trajna zadaća da se sjećamo naših heroja i da njegujemo kulturu sjećanja na događaje i ličnosti odbrambeno oslobodilačkoga rata, te da se nada da je dostojan priznanja koje mu je ovom prilikom uručilo Udruženje.

Ovom prilikom je pozvao predstavnike ovoga, ali i svih drugih boračkih udruženja, da zajedno radimo na slijedećim projektima:

– zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, RVI i članova njihovih porodica kao i boraca i članova njihovih porodica;

–  uspostavi Registra korisnika prava iz oblasti boračko invalidske zaštite;

– pravednoj raspodjeli sredstava koja su namijenjena za borce i članove njihovih porodica, a koja iznose na godišnjem nivou iz budžeta Federacije BiH, kantona i općina cca 600 miliona KM;

–  dostojanstveno obilježavanje značajnih datuma iz perioda agresije 1992-1995;

– ujedinjavanje boraca i uspostava reprezentativnosti u predstavljanju boračkih kategorija.

Podsjećamo, 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada osnovana je 17. novembra 1992. godine, a Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv Viteška.

Ove godine, održati će se obilježavanje 25. godišnjice formiranja 7. muslimanske viteške brigade, dana 17.11.2017.godine sa početkom u 14:00h, u dvorani Bilmišče, Zenica.