Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
02-avg-2018

Tufekčić: Komisija za usaglašavanje još uvijek nije usaglasila i utvrdila konačni tekst Zakona o pravima demobilisanim boraca


 

U funkciji potpredsjednika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predsjednika Zakonodavno-pravne komisije Doma naroda i predsjednika Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u oba doma Parlamenta Federacije BiH, odgovorno tvrdim da Komisija za usaglašavanje još uvijek nije usaglasila i utvrdila konačni tekst Zakona o pravima demobilisanim boraca i članova njihovih porodica.

Nakon sjednice Komisije za usaglašavanje, koja je održana 30. jula 2018. godine, u nekim medijima su se pojavili natpisi i tvrdnje da je Komisija usaglasila konačni tekst ovog Zakona. Ovim putem želim da demantujem te tvrdnje i natpise kao notorne neistine.

Tekst koji je objavljen u pojedinima medijima ne predstavlja čak ni radnu verziju koju je Komisija razmatrala na sjednici 30. jula, već se radi o falsifikatu te radne verzije, u koju su dopisani dijelovi teksta o kojima Komisija na sjednici uopšte nije raspravljala.

U narednim danima ću sazvati sjednicu Komisije za usaglašavanje kako bi se nastavio proces usaglašavanje konačnog teksta Zakona.

Po sličnoj matrici, u pojedinim medijima se ovih dana također pojavila radna verzija dokumenta koji je Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH razmatrala na sjednici održanoj 30. jula 2018. godine, a koji se tiče pitanja povlačenja vitalnog nacionalnog interesa od strane predsjedavajuće Dom naroda Lidije Bradare i potpredsjednika Doma naroda Drage Puzigaće. Javnost želim da obavijestim da Zakonodavno-pravna komisija još uvijek nije usvojila taj dokument i da se radi o radnoj verzi koja je dostavljena samo članovima Komisije, koji će iznijeti svoje primjedbe i sugestije, a nakon toga na sjednici Zakonodavno pravne komisije raspraviti i usvojiti konačno mišljenje po ovom pitanju.

Tražit ću da se utvrdi odgovornost lica koja su medijima plasirala netačne informacije vezano za oba navedena slučaja.