SDA Novosti
10-jul-2017

Tribina u Brčkom: Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja


U Brčkom organizirana tribina Stranke demokratske akcije [SDA] pod nazivom “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”.

Tribina je održana u ispunjenom Domu kulture.

Počela je prikazivanjem dokumentarnog filma “U službe Bosne”, koji govori o ulozi SDA i njenog dugogodišnjeg predsjednika i prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u predratnom i ratnom periodu.

Kadrić: SDA bolji dio Vlade

U ime domaćina prisutnima se najprije obratio predsjednik SDA Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i predsjednik Skupštine u ovom gradu Esed Kadrić.

On se osvrnuo na aktuelna politička pitanja u ovoj lokalnoj zajednici iz ugla svoje stranke.

Istakao je da je, nakon odličnog izbornog rezultata SDA na proteklim lokalnim izborima u Distriktu, ova stranka uspjela na funkcije šefova odjela lokalne Vlade postaviti mlade i sposobne ljude, čiji rezultati su vidljivi već nakon nekoliko mjeseci djelovanja.

“Mogu slobodno reći da su članovi SDA bolji dio Vlade”, naglasio je Kadrić.

Stabilizacija stanja u obrazovanju, sprječavanje nezakonitog izbora člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine ispred Distrikta, angažman oko donošenja budžeta…

To su neke od stvari u kojima Kadrić vidi veliku ulogu i zalaganje SDA, bez čije saglasnosti ne može proći nijedna bitnija odluka u ovom gradu, naglasio je.

Ponovio je ranije izneseni stav Bošnjaka u vladajućoj koaliciji u vezi kreditnog zaduženja za revitalizaciju “Luke Brčko”, kao i izostanak dogovora oko bitnih infrastrukturnih projekata, s obzirom na to da u vlasti participira sedam stranaka iz sva tri naroda.

“Bošnjačka koalicija u vlasti dobro funkcionira. Zadovoljan sam”, kazao je Kadrić.

Iako je bio najavljen kao uvodničar na tribini, predsjednik SDA na nivou države i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović bio je spriječen i nije prisustvovao današnjem skupu.

Džaferović: Brčko dobar primjer reintegracije

Njegovo mjesto zauzeo je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA na nivou države i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

On je govorio o aktuelnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na evropski i NATO [Sjevernoatlantski savez] put.

Istakao je da su nakon općih izbora 2014. godine odblokirani procesi članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji [EU] i NATO-u, te da je SDA odigrala veliku ulogu u svemu tome.

Pojasnio je da su ovoj državi, kao i cijeloj regiji, potrebna članstva u EU i NATO zbog boljeg života građana.

Izrazio je jasan stav SDA protiv etničkih/teritorijalnih podjela, spomenuvši izmjenu Izbornog zakona koji predlaže Hrvatska demokratska zajednica.

Naglasio je da predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić vrši “anticivilizacijske napade” na SDA, predsjednika Izetbegovića i njegovu porodicu.

Brčko je nazvao dobrim primjerom reintegracije u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine.