Aktuelno u BiH
09-jan-2018

Suljkanovića više nismo mogli čekati, njegov prijedlog je bio neprihvatljiv


Nismo mogli čekati ono što je Suljkanović od nas tražio, odnosno da apelacija ide poslije 9. januara, jer tada i nema takvu snagu, a mi smo iskoristili da to bude uoči sutrašnjeg njihovog obilježavanja, za koje smo rekli da je neustavno i da krši ljudska prava drugih. Zahtjev za podnošenje apelacije lično sam nosio delegatima kako bi ga potpisali. To sam namjeravao uraditi i sa Suljkanovićem, međutim, on se dugo vremena nije javljao na moje pozive, kazao je u razgovoru za Vijesti.ba Mujo Hadžiomerović predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda.

 

VIJESTI.BA: Kakvi su zaključci današnjeg sastanka, koji je organizovao potpredsjednik RS Ramiz Salkić sa poslanicima Koalicije “Domovina”, te pojedinim bošnjačkim i hrvatskim delegatima u Vijeću naroda, a na kojem je potpisan zahtjev za ocjenu ustavnosti najnovijeg Zakona o Danu RS?  

HADŽIOMEROVIĆ: Predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti RS sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprotstavljaju odlukama Ustavnog suda BiH, konkretno odlukama koje se tiču neustavnosti referenduma i ranijeg zakona o Danu RS, imajući u vidu raniju odluku Ustavnog suda BiH da taj datum ne može biti dan RS. Sve ovo protivno je i odredbama člana 6/5 Ustava BiH.

Očigledno je da vlasti RS zloupotrebljavaju demokratske institute. Mislim da se sa tom praksom mora prestati. Danas smo pozvali i Tužilaštvo BiH da reaguje i preispita sve ono što je Ustavni sud BiH rekao u vezi sa referendumom i Komisijom, te 9. januarom, ali i da javnosti kaže ko je kriv za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

Takođe, danas sam iskoristio momenat da poručim onima koji sve ovo zloupotrebljavaju ono što je nedavno poručio i nekadašnji visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling, kada je kazao da onaj ko ne poštuje odluke sudova treba da krene u napredne kurseve za demokratiju. To se odnosi na ljude koji negiraju odluke Ustavnog suda BiH.

Pozvali smo ih da još jednom preispitaju ono što su izjavili i nakon odluka Ustavnog suda BiH. Konkretno, to se odnosi na člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, koji su rekli da će, uprkos svemu, pa i odlukama Ustavnog suda BiH, i dalje slaviti 9. januar. Mislim da je to nedopustivo i da na kraju mora biti kažnjivo.

VIJESTI.BA: SDP-ov delegat u Vijeću naroda RS Enes Suljkanović odbio je da se pridruži podnošenju pomenute apelacije. Kako tumačite njegov postupak?

HADŽIOMEROVIĆ: Zahtjev za podnošenje apelacije lično sam nosio delegatima kako bi ga potpisali. To sam namjeravao uraditi i sa Suljkanovićem, međutim, on se dugo vremena nije javljao na moje pozive. Kada se, u konačnici, javio, predložio je da to bude 11. januara, dakle nakon 9. januara, što je za nas bilo neprihvatljivo. Mi smo apelaciju 5. januara proslijedili Ustavnom sudu BiH, ne čekajući 11. januar, kako je to Suljkanović prvobitno predložio.

VIJESTI.BA: Međutim, Suljkanović tvrdi da se to radi izvan institucija. To je njegov stav. 

HADŽIOMEROVIĆ: U skladu sa Ustavom BiH, ustavnopravni legitimitet za podnošenje apelacije ima jedna četvrtina bilo kojeg doma zakonodavnog organa. Tako je i u ovom slučaju, ne Kluba, nego i delegata. Od 28, sedam je bilo dovoljno, a mi smo uspjeli da obezbjedimo devet potpisa, među kojima je bilo i dva potpisa iz Kluba Hrvata.

Nismo mogli čekati ono što je Suljkanović od nas tražio, odnosno da apelacija ide poslije 9. januara, jer tada i nema takvu snagu, a mi smo iskoristili da to bude uoči sutrašnjeg njihovog obilježavanja, za koje smo rekli da je neustavno i da krši ljudska prava drugih.

VIJESTI.BA: Prema Vašem mišljenju, da li se ovaj stav SDP-ovog delegata u Vijeću naroda RS može dovesti u vezu sa razgovorom predsjednika ove političke partije Nermina Nikšića i predsjednika SNSD-a i RS Milorada Dodika?

HADŽIOMEROVIĆ: Previše bi bilo da ulazim u te detalje. Mi smo toliko skromno i malo tražili od njega, uvažavajući pravni osnov i osjećaj Bošnjaka povodom tog praznika. Nakon svega što nam se desilo, mislim da je na sramotu svakog Bošnjaka ukoliko promišlja drugačije.

(Vijesti.ba)