Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
11-apr-2018

Šta ne zna Čavara – Hrvatske delegate ne zanima vitalni nacionalni interes u Vijeću naroda RS


Prijedlog SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a o izjednačavanju nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH sa nadležnostima Vijeća naroda RS mogao bi da obezbijedi ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda na području cijele BiH, tvrdi šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

On u razgovoru za Vijesti.ba kaže da je neshvatljiva praksa da se Dejtonski sporazum različito crpi u entitetima.

Začuđen je izjavom predsjednika FBiH Marinka Čavare koji je nedavno, komentarišući izmjene izbornog Zakona BiH i rješenje koje su predložile četiri političke partije sa sjedištem u Sarajevu, rekao da je iznenađen time što je “bošnjačkim strankama uzor uređenje RS i da predlažu da se tako uredi Federacija BiH”.

“Prije svega, razočaran sam što Čavara nije stoprocentno involviran u politiku na cijelom prostoru BiH, a s obzirom na to da hrvatski delegati u Vijeću naroda RS ne štite i ne pokušavaju da zaštite vitalni nacionalni interes Hrvata, kao konstitutivnog naroda u BiH. Čudi me i što Čavara ne zna da je Dejtonski sporazum obezbijedio konstitutivnost sva tri naroda na cijelom prostoru BiH. Kako je moguće da su postignuta asimetična rješenja kada su u pitanju RS i FBiH”, navodi Hadžiomerović.

Imajući u vidu činjenicu da Srbi nisu konstitutivni u četiri kantona u kojima su Hrvati većina, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS ističe da očigledno takva asimetrična rješenja odgovaraju aktuelnom predsjedniku FBiH.

Osvrnuo se i na odnos klubova Bošnjaka i Hrvata, posebno kada je u pitanju pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa ova dva naroda u RS.

“Mnoštvo je primjera gdje nismo dobili podršku Kluba Hrvata u onom kapacitetu u kojem bismo mogli nešto da uradimo, odnosno da vratimo određeni zakon u Narodnu skupštinu RS. Dva delegata u Klubu Hrvata u većini slučajeva podržava naše inicijative o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa i odluke koje donosimo. Preostalih šest su Dodikovi Hrvati, koji u 90 posto slučajeva glasaju kako to im on traži. Ne mogu da ulazim u to kako je vlast u Banjaluci uspjela da pridobije šest hrvatskih delegata, ali je sasvim sigurno da oni najviše štete nanose Hrvatima u RS”, naglašava Hadžiomerović u izjavi za Vijesti.ba.

Mišljenja je da bi situacija bila potpuno drugačija ukoliko bi Bošnjaci i Hrvati u Vijeću naroda RS djelovali zajedno i usaglašeno.

“To bi bio puni kapacitet ova dva kluba i uvijek bismo mogli da problematizujemo svaki zakon do ispunjenja naših uslova”, zaključuje Hadžiomerović.

(Vijesti.ba)