Aktuelno u BiH
07-avg-2017

Softić na ceremoniji inauguracije predsjednika Irana


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić predstavljao je, na osnovu Odluke Predsjedništva, Bosnu i Hercegovinu na ceremoniji inauguracije predsjednika Irana Hassana Rouhanija, koja je održana u glavnom gradu Islamske Republike Iran Teheranu.

Kako su izvijestili domaćini ceremonije, tom činu prirustvovalo je više od 100 delegacija iz cijelog svijeta.

U sklopu službenog boravka u Iranu, Softić se sastao danas sa predsjednikom Parlamenta IR Iran Ali Ardeshirom Larijanijem. Tom prilikom  izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva ceremoniji inauguracije a razgovarano je o odnosima između dviju zemalja koji su ocijenjeni kao vrlo dobri.

Istaknuto je, međutim, da je neohodno da se oni unaprijede prije svega u ekonomskom segmentu. Inače, zamjenik predsjedavajućeg Softić upoznao je svog domaćina sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovinii uslovima koje BiH nastoji ispuniti u cilju pristupanja EU i NATO savezu.

Nakon tog sastanka, Softić imao je radni susret i sa ministrom vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarifom.

Tokom sastanka Softic i Zarif su istaknuli potrebu da se u što skorije vrijeme riješi pitanje viznog režima za građane Irana. Na taj način bi se ne samo povećao broj iranskih turista u BiH nego bi olakšice povećale i  prisustvo iranskih privrednika što bi moglo značajno uticati na razvoj BiH i u turističkom i u ekonomskom smislu.

Ministar vanjskih poslova Irana spomenuo je i spremnost Centralne banke Irana da olakša proces transfera finansijskih sredstava između dvije zemlje.

Zamjenik predsjedavajućeg Softić sastao se tokom boravka u Teheranu i sa članovima udruženja privrednika Irana. Tom prilikom otvorena je mogućnost da bosanskohercegovački privrednici zajednički nastupe i u okviru posebno organiziranog sajma predstave ponudu bh. privrede tržištu te prijateljske zemlje.

Svim radnim sastancima prisustvovao je i ambasador BiH u Iranu Kemal Muftić, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.