Saopcenja
06-okt-2017

SDP je kriv što je državni budžet ograničen na 950 miliona KM


SDP nema potrebe da pita SDA zašto je fiskalni okvir ograničio državni budžet na 950 miliona KM. Neka se obrate ranijem predsjedniku SDP-a koji je bio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i sadašnjem predsjedniku SDP-a koji je bio federalni premijer u mandatu 2010-2014.godina i oni će im to najbolje pojasniti.

 

Podsjećamo javnost da je državni budžet limitiran na 950 miliona KM zbog teškog kompromiserstva Lagumdžije i Nikšića kako bi očuvali vlast. Upravo su oni pristali na to ograničenje, a kada se jedanput to dogodi onda to više nije moguće promijeniti bez pristanka predstavnika iz entiteta RS.

 

Nažalost, SDP u svom katastrofalnom prošlom mandatu nije učinio samo ovu grešku. Učinio je i brojne druge koje nije moguće popraviti. Podsjećamo na Zakon o prebivalištu kojim su trajno ograničena prava povratnika, Zakon o sukobu interesa kojim je praktično ukinut ovaj institut, Zakon o javnim nabavkama kojim je razbijen jedinstven sitem javnih nabavki  što je omogućilo dodatnu korupciju, Zakon o jedinstvenom matičnom broju kojim je podebljana entitetska linija i brojni drugi.