Saopcenja
13-maj-2017

SDA: Zahtjevamo od nadležnih institucija da bez odlaganja riješe pitanje održivog finansiranja Javnog RTV sistema


  1. Predsjedništvo SDA smatra da je vrlo važno da BiH usvoji set zakona o akcizama iz razloga o kojima smo do sada mnogo puta govorili. Izražavamo žaljenje što su u Parlamentarnoj skupštini BiH prevagnuli politikantstvo i borba za jeftine političke poene nad interesom države BiH i njenim ekonomskim razvojem. Očekujemo od svih onih koji su za ovo pitanje nadležni da se što prije osigura parlamentarna većina i prijedlog Zakona o akcizama uputi u parlamentarnu proceduru.

 

  1. Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH predložen od strane pet delegata hrvatskog kluba u Domu naroda PS BiH. Kao što smo već javnost izvijestili ovo je za SDA neprihvatljivo jer prijedlog ne poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava; ne uklanja, već dodatno produbljuje diskriminaciju; suprotan je Ustavu F BiH i ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ BiH u Gradu Mostaru.

Predsjedništvo SDA smatra da se mora implementirati odluka u predmetu Sejdić&Finci i druge odluke što podrazumijeva promjenu Ustava BiH i brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH; da se mora izvršiti popuna Doma naroda PS BiH pripadnicima nekonstitutivnih naroda tj. Ostalih; da se kod federalnog Doma naroda mora poštovati Ustav Federacije i omogućiti izbor najmanje jednog pripadnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona ako je takav izabran. Također se moraju izvršiti izmjene Ustava F BiH i omogućiti popuna Kluba srpskog naroda do propisanog broja. U pogledu Grada Mostara za SDA je jedino prihvatljivo ono rješenje koje je predložio Klub SDA  zajedno sa SBB-om prije izbora 2016.godine. Predsjedništvo SDA je zadužilo Pravni savjet Stranke da na tragu ovih političkih opredjeljenja definira konkretne pijedloge koji će putem naših klubova zastupnika biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

  1. Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih institucija u BiH, koje po ovom pitanju  imaju nadležnosti, da se bez odlaganja riješi pitanje održivog finansiranja Javnog RTV sistema. Smatramo da je model naplate RTV takse putem računa za električnu energiju najefikasniji. Zadužen je Klub poslanika SDA u državnom parlamentu da, uz pomoć potpredsjednika SDA Šefika Džaferovića i predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca, u parlamentarnu proceduru na tom tragu uputi izmjene i dopune zakona po hitnom postupku, a pozivamo Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH da zajedno sa Vladom RS i Odborom RTV sistema poduzmu sve korake kako bi ovaj model zaživio.

 

  1. Izlaskom dvojice  zastupnika kojima su  izrečene mjere (Sokolović i Ahmetović) iz Kluba SDA u državnom parlamentu i formiranjem novog kluba, praktično je prestalo njihovo članstvo u SDA. Predsjedništvo SDA je donijelo formalnu odluku o njihovom isključenju i zatražilo od općinskih organizacija SDA Konjic i Srebrenica da navedene zastupnike brišu iz evidencije članstva.

Ukoliko ranije isključeni  Šepić, Sokolović i Ahmetović imaju imalo dosljednosti u onome što govore onda će to najbolje pokazati vraćanjem mandata Stranci koje su dobili kao kandidati SDA. Nikada ih ne bi samostalno dobili. Sva trojica su bili nosioci kandidatskih listi SDA , a Ahmetović čak i kompenzacione.