Koordinacija SDA Ex-Yu
24-apr-2013

SDA Sandžaka traži sastanak sa Vučićem i Dačićem


Predsjedništvo Stranke demokratske akcije Sandžaka zatražilo je danas hitan koalicioni sastanak sa predsjednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem u cilju realizacije Koalicionog sporazuma, javlja Tanjug.

Naglašavamo da je jedan od osnovnih ciljeva ulaska SDA Sandžaka u ovu vladu maksimalna integracija Bošnjaka u državne institucije na lokalnom, regionalnom i republičkom nivou. Imajući u vidu da implementacija potpisanog Koalicionog sporazuma još nije počela, predlažemo da do sastanka dođe u što kraćem roku i da se tačno dogovori realizacija odredaba Koalicionog sporazuma koji se odnosi na djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu“, navodi se u saopštenju SDA.

Kako tvrdi ta stranka, “dalje odlaganje primjene Koalicionog sporazuma ide direktno na štetu Bošnjaka u Srbiji, što je za tu stranku neprihvatljivo“.

SDA Sandžaka, kako je saopšteno, “ima puno razumijevanje za vrijeme i energiju koju su Vučić i Dačić uložili u briselskim pregovorima sa Prištinom, ali Predsjedništvo te stranke smatra da taj težak posao nije razlog za dalje odlaganje dogovorenog Koalicionog sporazuma“.

Koalicioni sporazum SNS, SPS i SDA Sanžaka potpisan je u Vladi Srbije 30. januara, a tim dokumentom je, kako je tada saopšteno iz kabineta ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, koji je i lider SDA, “predviđeno da se napredak u njegovoj realizaciji razmatra periodično, na svakih šest mjeseci”.

 

(Oslobođenje)