Aktuelno u BiH
11-okt-2017

SDA Livanjskog kantona: Osnivanje Zavoda za odgoj i obrazovanje je klasična protivustavna odluka


Za Kantonalni odbor SDA Kantona 10 neprihvatljiva je odluka o davanju saglasnosti na potpisivanje Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje između ovog Zapadnohercegovačkog kantona, koju je vlada donijela na sjednici održanoj 5. oktobra ove godine, saopćeno je u srijedu iz ovog odbora.

Ovakvim prijedlogom sporazuma ministar prosvjete je povrijedio i prava jedinica lokalne samouprave, koje su osnivači obrazovnih ustanova na području Kantona 10, ističe se u saopćenju.

Iz KO SDA smatraju kako je u odluci Skupštine objavljenoj u Narodnim novinama, ministar prosvjete bio obavezan da obavi pregovore s ostalim “općinama” i da, kada obavi pregovore, o svemu obavijesti Skupštinu Kantona.

– Nema dokaza da je nadležni ministar prosvjete “izvijestio“ zakonodavca o tim pregovorima niti dao na odobrenje prijedlog Sporazuma. Ministar prosvjete jednostrano je podnio prijedlog odluke vladi bez stava zakonodavca – kazali su iz tog odbora.

U obrazloženju i samom spornom sporazumu, koji se smatra osnivačkim aktom, osniva se Zavod za odgoj i obrazovanje kao javna ustanova, što je, kako kažu, neustavno.

– Odlukom Vlade Kantona i to glasovima ministara iz reda jednog naroda, stvorena je institucija zasnovana isključivo na etničkom principu i političkom dogovoru, koji ni Ustav Federacije BiH, niti Ustav Livanjskog kantona ne poznaje, odnosno takav isključivo politički dogovor zabranjuje – ističu iz KO SDA.

U vrijeme kada se smanjuje broj učenika u ovdašnjim školama, osnivanje Zavoda, po njihovoj je ocjeni, političko udruživanja kantona s većinskim jednim narodom na štetu prava ostalih konstitutivnih naroda.