Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
14-feb-2017

Sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore


Delegacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore, predvođene predsjedavajućim Vijeća ministara BiH dr. Denisom Zvizdićem i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, razgovarale su u Podgorici o unapređenju bilateralne saradnje.

Nakon ceremonije svečanog dočeka predsjedavajući Zvizdić se sastao s predsjednikom Vlade Markovićem, dok su istovremeno održani sastanci resornih ministara, i to zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s ministricom ekonomije Crne Gore Dragicom Sekulić; zamjenika predsjedavajućeg i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande s ministrom finansija Crne Gore Darkom Radunovićem; ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka s ministrom evropskih poslova Crne Gore Aleksandrom Andrijom Pejovićem; ministrice odbrane BiH Marine Pendeš s ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem; ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac s ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmedom Zenkom i ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska s ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem, u vezi s poboljšanjem saradnje u ovim resorima.

Tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić je rekao da zajednički infrastukturni projekti povezuju regiju u svim segmentima. Istaknuo je da obje zemlje imaju iste političke ciljeve, a to su euroatlantske integracije. Dodao je da ovakve posjete imaju i svoju ekonomsku dimenziju i pozvao privrednike Crne Gore da učestvuju na Mostarskom sajmu, kao i na Sarajevo Business Forumu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je rekao da je interes Crne Gore da se ubrzaju integracijski procesi u regionu. Rekao je da je Crna Gora spremna da pruži svu pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu i izrazio očekivanja da će naša zemlja do kraja tekuće godine dobiti kandidatski status.

Izražen je i zajednički interes za proširenje trgovinske i ekonomske saradnje. Istaknuta je potreba za zajedničkim infrastrukturnim projektima kojim bi se poboljšao promet roba i ljudi.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović potpisali su  Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.