Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
14-nov-2017

Sarajevo i Skoplje potpisali Sporazum o bratimljenju


Gradonačelnici Sarajeva i Skoplja Abdulah Skaka i Petre Shilegov potpisali su u utorak u Skoplju Sporazum o bratimljenju dva glavna grada, a na temelju prijateljskih odnosa te dvije metropole i u želji da se postojeći nivo saradnje unaprijedi.

Gradonačelnik Skaka izrazio je zadovoljstvo bratimljenjem sa Skopljem koje kao Sarajevo njeguje multietničnost. Prema njegovim riječima, u današnje vrijeme diplomatija gradova predstavlja jedan od značajnijih segmenata međunarodnih veza.

Sarajevo je, rekao je Skaka, grad otvoren za nove ideje i projekte s ambicijom da postane regionalno stjecište saradnje i povezivanja.

– Pored uspostave saradnje na bazi zajedničkih projekata, za Grad Sarajevo veoma je značajna i razmjena iskustva koja se mogu primijeniti obostrano i od kojih će naši građani imati konkretne koristi – kazao je Skaka.

Gradonačelnik Skoplja Shilegov je istakao da ovaj sporazum predstavlja temelj za unaprjeđenje saradnje i razmjene iskustava kad je riječ o infrastrukturi, urbanizmu, gradskom saobraćaju, zagađenju.

Osim toga potpisan je i sporazum između dva grada koji se odnosi na razmjeni iskustava vezanih za transport žičarom.

Ceremonija potpisivanja Sporazuma upriličena je u sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Skoplja, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Grada Sarajeva.