Saopcenja
01-avg-2018

Salkić u Prijedoru: Zlo neće prestati činjenicom da mi o njemu ne govorimo


U organizaciji Općinskog odbora SDA Prijedor sinoć je u ovom gradu održana tribina, na kojoj se prisutnima obratio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, Salkić je posebno istakao činjenicu o narastajućem negiranju zločina i veličanju presuđenih ratnih zločinaca za udruženi zločinački poduhvat i genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

– Prijedor je mjesto sa najvećim brojem logora za Bošnjake i Hrvate u protekloj agresiji na našu domovinu, ali i mjesto sa najvećim brojem ubijenih naših sugrađana u 1992. godini. Svi elementi zločina, koji su ovdje izvršeni, ukazuju na počinjeni genocid. Danas, nažalost, vlast u ovom entitetu institucionalno veliča ono što su osuđeni ratni zločinci radili tokom agresije na našu zemlju. Vlast im institucionalno dodjeljuje najviša priznanja, a kroz obrazovni sistem i medije veliča njihove zločine i pretvara ih u velike narodne heroje. Smatram da je ovo put u pripremu novih generacija da čine zločine i mi moramo biti svjesni toga, ako ne želimo da nam se genocid ponovi.

Zlo neće prestati činjenicom da mi o njemu ne govorimo. Naprotiv, zlo će se nesmetano i užurbano razvijati i zato mi o njemu moramo govoriti, jer je ono evidentno prisutno u gotovo svim sferama života.

Niko i nikada nema pravo odustati od zahtjeva za obilježavanje svih mjesta gdje su ubijani naši građani. Samo na takav način, kroz obilježavanje mjesta ubijanja i zločina, možemo razvijati kulturu sjećanja na počinjene zločine i time spriječiti nove.

Danas, u ovom entitetu, mi želimo da se poštuju i uvažavaju naša prava kao svih drugih građana. Okrenuti smo budućnosti, ali našu prošlost nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. To je naše pravo i naša obaveza – kazao je Salkić.

Potpredsjednik se posebno obratio prisutnim građanima koji privremeno žive izvan Bosne i Hercegovine, zahvalivši im se na dobrom odzivu u procesu registracije putem pošte.

– Bili ste i ostajete dodatna snaga našeg naroda i naše domovine i na tome vam hvala. Samo zajedno možemo i trebamo mijenjati stanje u našoj jedinoj domovini. Vaše učešće u demokratskim procesima kao što su izbori, od velike je važnosti za demokratizaciju i izbor najboljih kadrova koji će predstavljati naš narod i voditi našu domovinu. Vaša odlučnost pokazuje i kolika je vaša ljubav prema Bosni i Hercegovini. Zato, udružimo naše snage kako bi pobijedili nepravdu koja nam se nameće svakog dana u ovom dijelu naše domovine, jer samo jedinstveni i snažni to možemo uraditi. Podjele koje nam se nude, put su u još lošiji položaj našeg naroda u ovom dijelu domovine, ali i put u slabljenje države – poručio je Salkić.