Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
30-sep-2018

Salkić: Tužilaštvo BiH treba tragati za počiniocima zločina, a ne ravnotežom


Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić očekuje od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ne traga za ravnotežom, već za počiniocima zločina, te za istinom i pravdom.

Ukazao je da progon onih koji su stali na branik svog naroda i svojih ognjišta, nije put ka istini i pravdi.

Salkić također očekuje od Tužilaštva da odgovori zašto su zločini nad Bošnjacima u Zvorniku, Foči, Bratuncu, Višegradu, Bijeljini, Prijedoru, Osmacima, Vlasenici i drugim mjestima, ostali nekažnjeni.

Podsjeća da se posljednjih mjeseci putem pravosudnih institucija pokušava osigurati reciprocitet u sudskim procesima za ratne zločine.

-Indikativno je da se putem nekih zaštićenih svjedoka pokušava kreirati historija na bazi iskrivljenih činjenica. Pokušava se presuđeni genocid nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN Srebrenica dovesti u kontekst posljedice navodnih bošnjačkih zločina iz 1992. godine. Istina je da su Bošnjaci Bratunca ubijani od polovine aprila 1992. godine i da su početkom maja svi protjerani i odvedeni u logor u osnovnoj školi ‘Vuk Karadžić’, a više stotina njih je ubijeno. Do danas gotovo da niko nije odgovarao za te zločine – upozorio je entitetski potpredsjednik.

Istina je, napominje, da su Bošnjaci Vlasenice u istom periodu završili u logoru Sušica ili su protjerani, a više stotina je također ubijeno.

-Danas imamo veoma malo presuda za te gnusne zločine – ističe on.

Bošnjaci Zvornika su u istom periodu zatvarani u logore u Zvorniku, protjerivani su, a više od 1.000 njih je ubijeno.

Salkić napomninje da nema ni dovoljno adekvatnih presuda za organizatore i počinioce tih zločina.

Zaključuje da je stoga politika Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da traži ravnotežu u procesuiranju ratnih zločinaca, politika koja je suprotstavljena ideji istine i pravde u ovom slučaju.

FENA