Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
17-maj-2017

Salkić razgovarao s delegacijom Vlade i Skupštine TK-a


Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić razgovarao je danas s delegacijom Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, koju su predvodili kantonalni premijer Bego Gutić i Senad Alić, predsjednik Skupštine kantona.

Sastanak je održan u Uredu potpredsjednika Ramiza Salkića u Bratuncu. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Tuzlanski kanton je pružio najznačajniju podršku procesu povratka, prije svega kroz infrastrukturalmne projekte – saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

– Današnji dolazak skoro kompletne Vlade Tuzlanskog kantona u Bratunac, potvrda je dvadeset godina duge podrške Vlade i građana Tuzlanskog kantona procesu povratka. Premijer Gutić i predsjednik Alić ponovili su svoje opredjeljenje da održe dosadašnji politički kurs i nastave pružati podršku. Ona se u ovom trenutku manifestrira kroz osiguranje sredstava za sekundarnu zdravstvenu zaštitu svih povratnika u bh. entitet u RS koji su se vratili s područja TK – kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

Dodao je da na nivou godine Vlada izdvaja oko 600.000 KM u ove svrhe. Pored toga, Vlada TK je osigurala značajna sredstva za infrastrukturu, izgradnju kuća za povratnike i brojnih drugih projekata. Vlada će podržati izradu nišana za Memorijalni centar i šehidsko mezarje Veljaci.

Tokom razgovora Salkić je pozvao članove Vlade da iniciraju ideju i pruže podršku poduzetnicima s područja Tuzlanskog kantona da investiraju u mjesta povratka.

– Zahvaljujemo se našim prijateljima iz Tuzle i Tuzlanskog kantona za svu podršku koju smo imali od njih u proteklih 25 godina. Ponosni smo na ta dugogodišnja prijateljstva. Bili bismo sretni da poduzetnici iz Tuzlanskog kantona vide svoju poslovnu priliku, da investiraju u Podrinje i općenito u područja povratka. Samo na takav način, jačanjem naših porodica, jačanjem naših zajednica, možemo osigurati svoj prosperitet na ovim prostorima. Susret s delegacijom Vlade ohrabrio nas je da nastavimo jačanje unutrašnjih resursa i gradimo društvo mira, tolerancije i suživota – istaknuo je Salkić.

Potpredsjednik Salkić i delegacija Vlade i Skupštine TK posjetili su Memorijalni centar Veljaci, te prisustvovali obilježavanju 25. godišnjice zločina u naselju Pirići gdje je ubijeno 191 civilna osoba – navodi se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednika RS.