Saopcenja
28-jul-2018

Salkić na tribini u Kotor Varošu: Bošnjaci i Hrvati su po Ustavu bh. entiteta RS formalno konstitutivni, ali u praksi to nisu


U organizaciji Stranke demokratske akcije Kotor Varoš, sinoć je održana tribina pod nazivom „Aktuelna politička situacija u bh. entitetu RS“, na kojoj je govorio Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Na tribini, koja je organizovana povodom 28. godišnjice osnivanja SDA u Kotor Varošu, potpredsjednik Salkić je kazao da se u temeljima sistemske diskriminacije u entitetu RS, nalazi diskriminatorni ustav ovoga entiteta.

Istakao je da su nedosljednom primjenom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji naše države, Bošnjaci, ali i Hrvati u entitetu RS, ostavljeni u podređenom položaju.

-Prihvatanje nepravednih amandmana na Ustav ovog entiteta od strane Alijanse za promjene uvelo je asimetrična rješenja u ustave entiteta. Predsjednik i potpredsjednici entiteta FBiH imaju podijeljene nadležnosti, dok su u entitetu RS sve nadležnosti kod predsjednika, a potpredsjednici nemaju nikakve nadležnosti. Dom naroda u entitetu FBiH ima nadležnosti kao i Parlament FBiH, dok u entitetu RS Vijeće naroda nema mogućnost da raspravlja i donosi zakone i druge akte, kao što to čini Narodna skupština RS.

– Također, tada su oni propustili da ustavnim promjenama definišu bosanski jezik kao ustavnu kategoriju, što je danas, s obzirom kakva je vlast, postao veliki problem, kazao je Salkić, dodajući da je SDA tada upravo iz ovih razloga bila protiv usvajanja ovakvih amandmana.

– Bošnjaci i Hrvati su po Ustavu ovog entiteta formalno konstitutivni, ali u praksi to nisu. Nisu konstitutivni ni u nazivu entiteta, koji po imenu asocira na pripadnost samo jednom narodu.

– Mi moramo ova pitanja stavljati na dnevni red tokom razgovora nakon izbora. Za otvaranje ovako teških tema i pitanja, treba nam i velika snaga, a ta snaga može izaći iz našeg jedinstva. Zato vas pozivam da budemo jedinstveni na predstojećim izborima, kako bi bili jaki i imali mogućnost otvoriti ove teške teme, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

(Bportal.ba)