Aktuelno u BiH
18-mar-2015

Rukovodstvo FBIH zadovoljno kandidatima SDA za sastav Vlade FBIH


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dopredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović danas su u Predsjedništvu BiH obavili razgovore sa kandidatima Stranke demokratske akcije (SDA) za sastav Vlade FBiH.

Želja nam je bila da se međusobno upoznamo. Osjetio sam pozitivnu energiju i spremnost za rješavanje problema Federacije BiH u narednom periodu. Naravno, svako sukladno nadležnostima i prihvaćenoj obvezi – kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara nakon sastanka.

Budući premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kojeg je također predložila SDA, izrazio je zadovoljstvo sa predloženim kandidatima jer kako je kazao dolaze iz realnog sektora, kao i on.

Uvjeren je da će predloženi sastav Vlade FBiH odgovoriti prioritetima rada Vlade, među kojima ekonomske reforme smatra glavnim prioritetom.

SDA predložila je Amira Zukića za ministra razvoja, poduzetništva i obrta, Elviru Dilberović za ministricu obrazovanja i nauke, Šemusudina Dedića za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Aljošu Čamparu za ministra unutrašnjih poslova FBiH, Edina Ramića za ministra izbjeglica i raseljenih osoba.

Za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata predložen je Salko Bukvarević uz saglasnost Demokratske fronte.

– Kao kandidati već smo razmišljali o nekim stvarima koje treba promijeniti u okviru svojih resora – istakao je kandidat SDA za ministra unutrašnjih poslova FbiH Aljoša Čampara.

Odluka o imenovanju ovih ministara bit će upućena u Zastupnički dom Parlamenta FBiH na potvrđivanje, koji bi sutra trebao održati sjednicu kako bi se imenovala Vlada FBiH.

(Fena)