Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
07-jun-2018

Reagiranje Izetbegovića: Novac dat za “Ediciju Bošnjaci”, a ne za “turske investitore”


Kabinet Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas se saopćenjem za javnost oglasio o tekstu portala Žurnal koji je objavljen jučer.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

-U povodu teksta “Interventna sredstva za Simurg Media: Bakir Izetbegović budžetskim novcem pomaže turske investitore”, objavljenog 06. juna 2018. na portalu Žurnal.ba želimo informisati javnost o slijedećem:

Kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića iz Fonda tekuće rezerve ne finansira turske niti bilo koje investitore, već daje podršku jednom od najznačajnijih kulturnih projekata pokrenutih u Bosni i Hercegovini, “Ediciji Bošnjaci”, u povodu 25. godišnjice od ustavno-pravnog vraćanja imena najbrojnijeg bosanskohercegovačkog naroda.

Sa ponosom ističemo da smo podržali ovaj kulturni projekat koji će, u saradnji sa vodećim bošnjačkim i bosanskohercegovačkim intelektualcima realizovati medijska kuća “Simurg Media”, sa žaljenjem što naša podrška ovom i sličnim projektima koji revitalizuju temeljne aspekte bošnjačkoga prisustva na ovim prostorima ne može biti veća. Kulturni projekti poput “Edicije Bošnjaci”, i Književne nagrade “25. novembar” koja se dodjeljuje u duhu i u znak sjećanja na tekovine ZAVNOBiH-a i antifašizma, zaslužuju široku podršku cijele naše zajednice.

Važno je zbog naše javnosti pojasniti i slijedeće: sredstva tekuće rezerve članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou iznose nešto više od 100.000 KM. Kompletan iznos tekuće rezerve kojom raspolaže Kabinet člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića stavljen je u funkciju podrške kulturi, obrazovanju i nevladinim organizacijama, bez obzira na to kojem narodu u Bosni i Hercegovini pripadaju.

Nije pravljena razlika između BZK “Preporod”, Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta”, Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” ili Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”.

Brojna pokroviteljstva i materijalna podrška Kabineta manifestacijama poput sada već čuvene Berberove izložbe u Vijećnici, obilježavanja jubileja 100. godišnjice od rođenja Maka Dizdara, Svjetske muslimansko-jevrejske konferencije, opere “Zmaj od Bosne”, Simpozija o bosanskom jeziku u Zagrebu, “Jevrejskog glasa”, “Bosanske vile”… trebaju biti motivacija svima nama da budemo dobronamjerni i pozitivni prema vlastitom bogatom naslijeđu i duhovnosti, te da ih poštujemo – navodi se u saopćenju Kabineta Bakira Izetbegovića.

Izvor: Faktor