Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
15-mar-2017

Ramić i Koç: Prilika povratnicima da žive od svog rada na svojoj zemlji


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem.

– Upoznali smo ambasadora s projektima koje provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa akcentom na izvoz mesa i detaljima posljednje posjete delegacije Vlade Republike Turske s kojom smo razgovarali na temu izvoza mesa na tržište ove zemlje i razmijenili iskustva u upravljenju razvojem izoliranih i slabije razvijenih područja – kazao je ministar Ramić.

– Pored kulturne i historijske povezanosti naše dvije zemlje, potrebno je ostvariti veću saradnju i iskoristiti naše mogućnosti kroz zapošljavanje i podršku povratnicima. Dogovorene kvote za izvoz mesa i poseban status povratničkih zajednica u tom programu istovremeno imaju ekonomski cilj i nastojanje da se socijalno pomognu ugroženi. Važno je da zajedno radimo na tome i da povezujemo socijalnu i ekonomsku komponentu kroz sve aktivnosti koje realiziramo – kazao je ambasador Koç.

Ministar Ramić je istakao da se kroz ekonomsko osnaživanje povratnika radi na sprečavanju dalje ekonomske migracije iz naše zemlje.

– Od programa otkupa mesa korist će imati između 500 i 600 domaćinstava, što je važan doprinos poboljšanju ekonomske perspektive povratnika u izoliranim zajednicama. Hvala prijateljskom narodu Turske što kroz edukaciju, razmjenu iskustava i nove prilike pruža podršku povratničkoj populaciji i priliku da žive od svoga rada na svojoj zemlji – zaključio je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.