Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
19-maj-2017

Ramić: Ekonomski osnažiti povratničke zajednice


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić rekao je danas u Banjoj Luci da povratničke zajednice moraju ekonomski osnažiti i da bi se na taj način mogao dodatno osnažiti povratak, u skladu s raspoložim sredstvima.

Istakao je da njegov resor ima budžet oko 23,6 miliona KM, od čega 53 posto sredstava ide na povratak u entitet RS, a ostatak na raseljene osobe u Federaciji BiH.

– Imamo različite projekte, od izgradnje stambenih objekata, infrastrukture, podrške vjerskim zajednicama, projekte zapošljavanja i drugo. Imamo dilemu šta sve još u ovoj oblasti možemo uraditi i unaprijediti i zato je dobro da razmijenimo iskustva da bismo došli do najboljih trajnih rješenja, te ljude vratili u obnovljene kuće i zadržali ih na ovim prostorima – rekao je Ramić prije početka rasprave o temi “Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike u BiH“.

Naglasio je da na tom pitanju moraju raditi i druge institucije, a ne samo ovo ministarstvo.

Problem za povratanike predstavlja i pronalazak posla i diskriminacije koje se, kazao je, dešavaju na lokalnom nivou, a u određenim slučajevima i neizvjesnost, zbog čega mladi ljudi odlaze iz povratničkih, udaljenih mjesta.

Ramić je uvjeren da će se povratak kontinuirano još odvijati.

Istakao je da je saradnja u BiH na rješavanju problema izbjeglih, raseljenih i povratnika ostvarena putem bh. komisije za izbjeglice i povratak, te zajedničke projekte koji se realizuju.

– Entitetska saradnja bi mogla biti bolja – ocijenio je Ramić.

Predsjednik Odbora za povratak izbjeglih i raseljenih osoba Parlamenta FBiH Blaž Župarić je naglasio da se mora ubrzati rješavanje problema izbjeglih, raseljnih i povratnika.

– Smatram da je FBiH i resorno ministarstvo dosta toga napravilo na povratku izbjeglih i raseljnih, a posebno se puno ulaže na povratak u RS, koji je morao biti aktivnije rješavan ranijih godina – ustvrdio je Župarić.

Mora se riješiti, kazao je, i pitanje kolektivnih centara, kojih u tom bh. entitetu još ima 93.

Okrugli stol je organizirao Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika, čiji predsjednik Senad Bratić je ukazao da se mora analitički sagledati stanje u kojem se nalaze ove kategorije  da bi se iznašla kvalitetna rješenja u skladu s revidiranom strategijom i najavio da će se o ovim pitanjima kvartalno razgovarati.