Saopcenja
07-feb-2017

Predsjedništvo SDA: Revizija presude protiv Srbije je pitanje istine i pravde


Zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu je pitanje istine i pravde od kojeg niko nema pravo odstupiti.

Stoga ovo pitanje treba tretirati prije svega kao moralno i pravno: ukoliko su ispunjeni uvjeti za podnošenje revizije to treba učiniti i to pitanje se ne smije politizirati.

Revizija tužbe nije usmjerena protiv srpskog naroda. To je pitanje odnosa  prema  genocidu kojeg je Miloševićev režim počinio u BiH.

Predsjedništvo SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iznijete na 7. zasjedanju HNS-a kojim se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH.

SDA nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH.

Stavovi HNS-a su na tragu politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva, njima se potkopava ustavna struktura Bosne i Hercegovine uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, a time i stabilnost, reformski i evropski put BiH.

Pojmovi  federalizacije i decentralizacije u smislu evropskih standarda su apsolutno prihvatljivi:  međutim, njihova interpretacija u zalaganjima HDZ BiH je neprihvatljiva i sa dalekosežnim negativnim posljedicama. Federalizacija prema interpretaciji HDZ BiH znači produbljivanje diskriminacije i dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela.

Za SDA je neprihvatljivo da Rezolucija o BiH u Evropskom parlamentu sadrži bilo kakve formulacije koje prizivaju nove etničke i teritorijalne  podjele ili  isticanje etničkog principa na uštrb građanskog, a „federalizam“ koji raspiruje nerealne težnje HDZ BiH je upravo takva formulacija.

Federalizam koji se pominje u  amandmanima nekih  parlamentaraca iz Republike Hrvatske,  zapravo je  prizivanje podjele BiH na etničkim principima, koja nije  ostvarena ni ratnim sredstvima.

Takve formulacije mogu samo nanijeti štetu evropskom putu BiH  i kod najvećeg broja građana poljuljati povjerenje u EU.

Predsjedništvo  SDA najoštrije osuđuje organizovani brutalni napad na državne funkcionere i zvaničnike Stranke koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici. Ovaj napad je sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su učestvovale u organizaciji i izvršenju fizičkog napada na državnog ministra i predsjednika PD Parlamenta BiH te na državnog poslanika u PD BiH. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinilaca tako i nalogodavaca.

Predsjedništvo SDA će provesti internu istragu radi utvrđivanja odgovornosti članova Stranke koji su učestvovali u ovom napadu. Nakon utvrđivanja činjenica organi Stranke će poduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa Statutom Stranke.

Predsjedništvo SDA će, nakon kompletiranja svih prikupljenih informacija donijeti odluku o isključenju iz Stranke svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u OO SDA Srebrenica.

Odluke Centralne izborne komisije BiH, uključujući i posljednju kojom su izbori za općinu Stolac raspisani samo sa hrvatskim kandidatima za načelnika, uništile su integritet izbornog procesa za ovu lokalnu zajednicu.

To će ostati upamćeno kao primjer uplitanja CIK-a  koji je svojim odlukama preuzeo ulogu i suda i birača. Predsjedništvo SDA smatra opravdanim i podržaće stavove Inicijative za Stolac, uključujući i eventualni stav o bojkotu izbora.

Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje  postupak HDZ BiH i opozicionih stranaka u Domu naroda Parlamenta F BiH, koji je doveo do neusvajanja reformskog Zakona o penzionom sistemu.

Glasanjem za nerealni i neprovodivi amandman, HDZ BiH i opozicione političke stranke su srušili reformski zakon, koji je trebao da unese više pravde u penzioni sistem, i da osigura njegovu održivost i stabilnost.

Zahtijevamo od Vlade FBiH da ovaj zakon ponovo stavi u parlamentarnu proceduru, i očekujemo od svih političkih stranaka da vode računa o interesima penzionera, a ne o politikantskim uskostranačkim interesima.

Predsjedništvo SDA čestita Kantonalnom odboru SDA Sarajevo na uspješno okončanom procesu implementacije izbornih rezultata.

Upućujemo čestitke novoizabranom gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i predsjedavajućem gradskog vijeća Igoru Gavriću.