Saopcenja
07-feb-2018

Pozdravljamo donošenje Strategije EU za Zapadni Balkan


SDA pozdravlja  donošenje nove Strategije Evropske komisije koja predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji.

Nova strategija ostavlja mogućnost da  učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU.

Od posebne važnosti  je   pažnja  koja će biti posvećena uvezivanju Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo.

U Strategiji je istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove.

SDA poziva sve političke  lidere u Bosni i Hercegovini  da period koji je pred nama iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima.