Saopcenja
07-feb-2018

Pozdravljamo donošenje Strategije EU za Zapadni Balkan


eu

SDA pozdravlja  donošenje nove Strategije Evropske komisije koja predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji.

Nova strategija ostavlja mogućnost da  učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU.

Od posebne važnosti  je   pažnja  koja će biti posvećena uvezivanju Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo.

U Strategiji je istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove.

SDA poziva sve političke  lidere u Bosni i Hercegovini  da period koji je pred nama iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima.