SDA Novosti
12-jul-2017

Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, Asocijacija “Fatma” Zenica i AF ZDK organizirale izvedbu predstave “Prst”


Članice Asocijacije „Fatma“ svake godine daju doprinos obilježavanju godišnjice jednog od najvećih pokolja u savremnoj historiji – genocid u Srebrenici. Također, žena/ majka, u svim aspektima njenog življenja,  je pitanje koje je u fokusu svih aktivnosti Asocijacije.

Upravo je to bio motiv da Asocijacija upriliči izvedbu predstave „Prst“ koja na neki način objedinjuje ova dva cilja: odaje počast žrtvama i njihovim porodicama, a preblematizira donekle zanemareno pitanje žena koje moraju nastaviti sa svojim životom nakon što njihovi sinovi, muževi poginu.

“Prst” istražuje ovaj odnos u kontekstu najosetljivijeg problema u Bosni i Hercegovini danas: pitanja nestalih, ali iz potpuno nove pozicije – pozicije žena koje su ostale iza.

Priča je ispričana bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova  svekrve i snahe, a fantastiča ženska ekipa u sastavu Selma Alispahić, Amila Terzimehić Ana-Mia Milić  napravila je predstavu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

 Nakon predstave, uslijedio je razgovor izmedju publike, glumica i organizatora, koji je večeri dao osebujan pečat.  Moderatorice diskusije su bile Edina Kos-Burić i Mubina Salkić, a prigodnim i izuzetno emotivnim riječima prisutnima se obratila i Selvedina Sarajlić-Spahić, predsjednica AF ZDK.

Zakljucak diskusije je bio jedinstven: pitanje nestalih, bol majki koje su ostale iza … moze biti donekle ublazeno samo onda kad se o genocidu govori, bilo kroz umjetnost, bilo kroz zakone, bilo kroz osvjestavanje i edukaciju mladih.

Predstava je relizirana uz bezrezervnu podršku  OO SDA Zenica i ZDK, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sarajevskog ratnog teatra, a ulaz za sve zaintersirane građane je bio besplatan.