Aktivnosti predstavnika SDA u vlasti
14-nov-2017

Potpredsjednica FBIH Mahmutebegović: Oboljeli od dijabetesa mogu imati kvalitetan život


Svjetski dan borbe protiv dijabetesa  obilježava se 14. novembra u cijelom svijetu. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti  o dijabetesu, oboljenju koje pogađa sve dobne  uzraste, kako djecu tako i odrasle. Veoma je važno upoznati se s načinom nastanka i simptomima dijabetesa te riziko faktorima ovog oboljenja.

Na taj način razbijamo predsrasude o dijabetesu te na vrijeme poduzimamo mjere prevencije i liječenja. “I danas, kao i ranije, želim dati punu podršku oboljelima te  radu udruženja koja  rade na pravilnom informisanju javnosti o ovom oboljenju  koje se javlja u epidemijskim razmjerama.”

Mnogo je danas, na Svjetski  dan borbe protiv dijabetesa,  u BiH  aktivnosti  i promotivnih  zdravstvenih pregleda  koji imaju za cilj da se ukaže na ovaj značajan javno zdravstveni problem  i da se na taj način pomogne oboljelima.

Evidentan je porast broja oboljelih od dijabetesa u svijetu i kod nas. Prema procjenama Međunarodne federacije za dijabetes,366 miliona ljudi u svijetu ima dijabetes, broj oboljelih ubrzano raste i očekuje se da će se za 20 godina broj oboljelih povećati na više od 552 miliona.

Zbog toga je potrebno raditi više na preventivnim pregledima, ali i na promjenama u načinu života i voditi računa o načinu ishrane i fizičkim aktivnostima , te smanjiti stresne situacije koliko je to moguće .

“Oboljeli od dijabetesa mogu imati kvalitetan život ako se pridržavaju upustava ljekara i vode računa o gore navedenim preporukama”,  rekla je u povodu Svjetskog dana  borbe protiv dijabetesa potpredsjednica FBIH  dr Melika Mahmutebegović.