Saopcenja
06-jan-2019

Potočari: Kod kapije Memorijalnog centra ostavljena vreća sa svinjskim otpadom


Nema dileme da je ovakav postupak moguć samo u ambijentu, u kojem najodgovornije institucije vlasti neprestano negiraju istinu o genocidu, te izražavaju nepoštovanje prema žrtvama kao poželjno ponašanje

Općinski odbor SDA Srebrenica najoštrije je osudio današnji vandalski i sramni čin kada su nepoznate osobe pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima ostavile vreću sa svinjskim otpadom.

U saopćenju se navodi kako je riječ o gnusnom činu, s ciljem skrnavljenja mezarja za žrtve genocida u Srebrenici, te brutalnog vrijeđanja osjećaja preživjelih i porodica ubijenih Srebreničana, s jasnim političkim konotacijama.

Od nadležnih organa bh. entiteta RS, prije svega policije, očekuju da što prije utvrde i sankcionišu počinioce, ali i da se utvrdi politička odgovornost za ovakve stvari.

-Nema dileme da je ovakav postupak moguć samo u ambijentu, u kojem najodgovornije institucije vlasti neprestano negiraju istinu o genocidu, te izražavaju nepoštovanje prema žrtvama kao poželjno ponašanje. Vlada RS, koja neprestano provodi kampanju omalovažavanja istine i vrijeđanja žrtava genocida, snosi direktnu političku odgovornost za ovakve postupke. Kako očekivati da neodgovorni pojedinci i grupe ne vrijeđaju žrtve, kada to najodgovornije institucije vlasti rade? – ističe se u saopćenju.

Pozivali su sve odgovorne domaće i međunarodne subjekte, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, da pruže podršku i solidarnost žrtvama genocida, te povratničkoj populaciji u Podrinju, koja se bori sa sve većim pritiscima i zastrašivanjima.

-Postupci poput ovih najbolje govore o moralnoj izobličenosti njihovih nalogodavaca i izvršilaca, ali neka znaju danećemo šutjeti i da nas neće zaplašiti, te da ćemo na sve ovo odgovoriti sa odlučnom, dostojanstvenom i snažnom inicijativom za zaštitu istine o genocidu, žrtava i porodica preživjelih – zaključeno je u saopćenju.